Kunder til Claas Lexion mejetærskere kan i fremtiden får maskinen leveret med et originalt Claas sejl-skærebord, og er der behov for det, kan der også leveres et fleksibelt skærebord.

Convio er navnet på det nye sejl-skærebord fra Claas, hvor mindste model er 10,8 meter bredt, og de to store har en skårbredde på henholdsvis 12,3 og 13,8 meter. Skærebordet leveres også som Convio Flex, hvor skærebordet og ikke mindst knivbjælken er fleksibelt. Under arbejdet har den fleksible knivbjælke mulighed for at tilpasse sig markens konturer ved give sig 90 millimeter opad og 135 millimeter nedad. Claas Convio Flex kan også arbejde som et traditionelt og stift skærebord. I stående afgrøder kan der således arbejdes med en normal stubhøjde, og i dele af marken, hvor der er lejesæd, kan føreren med et enkelt klik på kørehåndtaget ændre skærebordet til at være fleksibelt og til at gå meget tæt til jordoverfladen i hele arbejdsbredden. Når skærebordet flekser, glider det hen over jorden på slæbsko af kunststof.

Køres i fire modes

Som standard styres stubhøjden på både Convio og Convio Flex af sensorer, som det kendes på skæreborde med Claas Auto Contur. Som ekstraudstyr kan de nye skæreborde leveres med støttehjul i siderne, og der leveres også udstyr til at ændre angrebsvinklen på skærebordet.

Fleksibiliteten i Convio Flex kontrolleres hydraulisk, og derfor er der også mulighed for løbende at tilpasse, hvor fleksibelt skærebordet skal være. Grundindstillingen omfatter fire modes, og fra kørehåndtaget har føreren mulighed for både at skifte imellem de fire modes, og for at optimere opsætningen.

Masser af automatik

Begge skæreborde kommer med masser af automatik, hvor eksempelvis hastigheden på de to sidesejl automatisk tilpasses fremkørselshastigheden. Højden på vinden er også automatiseret og ændres automatisk i forhold til belastningen på vinden. Reverseringen af skærebordet er opdelt i to trin, hvor første trin udelukkende reverserer de to sidesejl og centersejlet. I andet trin følger hele indføringen med, når der reverseres.

Sideknive monteres uden brug af værktøj, og til høst af høj raps kan der bagerst i skærebordet monteres snegle med en diameter på 425 millimeter.

Testet og solgt i Danmark

Claas har i sæson 2018 testet seks sejl-skæreborde her i landet, og det første bord til sæson 2019 er også solgt.

- Cirka en tredjedel af de mejetærskere, som Claas sælger her i landet, er med skæreborde på ni meter eller mere. Test har vist, at vi med det nys skærebord har mulighed for at øge kapaciteten med cirka ti procent. Sammen med behovet for at kunne gå tæt til jorden, når der høstes frøgræs, gør at der er stor interesse for et fleksibelt skærebord. Vi viser det nye Claas Convio Flex skærebord på Agromek 2018, og både den udstillede maskine og det fleksible skærebord er allerede solgt, siger Niels Stræde Danielsen, produktchef for høstmaskiner hos Danish Agro Machinery A/S.