New Holland vil fremover satse på 120x90 baller, da den ikonske bigballepresser tages ud af produktionen.

2017 bliver det sidste år, hvor du kan købe en ægte bigballepresser fra New Holland. BB9090 Plus med ballemålene 120x130 centimeter tages ud af programmet og fremover kommer den største bigballepresser fra New Holland til at køre med baller på 120x90 centimeter i stedet.

- Det skyldes flere årsager. Dels er den nuværende BB9090-presser en maskine vi køber ude i byen hos en konkurrent, og dels er markedet begyndt at vende mod bigballer, som er langt lettere at transportere, fortæller Tonny Grønne, produktchef for høstmaskiner hos New Holland.

Faktisk er det blot i Danmark at denne udvikling er begyndt at vende, da resten af Europa har kørt med bigballer i 120x90 centimeter i mange år.

- Danmark aftog 85 procent af samtlige producerede BB9090-presserne, så det fortæller lidt om, hvor lille et marked de helt store bigballepressere efterhånden har.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Højere presninggrad

New Holland Big Baler 1290 Plus-presseren udvikles og produceres på høstfabrikken Zedelgem Belgien, og det kommer de danske presse-kunder til gode:

- Ved at fokusere på de pressere, som vi producerer i Belgien, bliver det langt lettere at få indflydelse på udviklingen af presserne, frem for masknier, som købes hos en konkurrent.

Big Baler 1290 Plus-presseren er en presser som er mere effektiv end BB9090 Bigballe-presseren, hvis man kigger på eksemepelvis presningsgraden.

- Presseren fra Belgien har en højere presningsgrad hvis man kigger på kubikmeter i ballerne. Vi kan let banke 550 kg i 120x90-ballerne, og vi spare samtidigt på transporten, da vi med dette ballemål kan stable tre baller i højden på en lastbil, forklarer den danske produktchef, som også bemærker at flere kraftværker er ved at åbne op for det nye ballemål:

.- Kraftværkerne kan naturligvis også se fordelene i dette ballemål, som blandt andet betyder, at de langt bedre kan udnytte deres lager.

To kundesegmenter

Tonny Grønne lægger ikke skjul på, at de danske kunder skal vænne sig til det nye ballemål.

- Vi solgte dobbelt så mange 9090-pressere som 1290 i 2017, så det er klart, at de danske kunder skal vænne sig til tanken.

Han påpeger dog også, at de to pressere i høj grad henvender sig til to kundesegmenter:

- Der er kunderne som levere halm til kraftværker og ønsker en presser med maksimalt kapacitet, høj vægt og let transport. De vil få meget mere ud af 1290-modellerne, mens kunderne, som skal bruge halmen til at strø og fodre, vil savne 120x130-presserne, da ballerne her ikke bankes nær så hårdt sammen, men jeg er overbevist om, at det ikke vil blive det store problem.

- Det er jo så smart sat samemn, at 1290-presserne ikke behøver køre med maksimalt tryk i ballekammeret, hvis halmballerne skal bruges til andre formål end varme.