På Borgeby har sprøjterobotten Adigo verdenspremiere - robotten bruger blot 5 procent af den kemi en tradionel sprøjte ville have brugt.

SVERIGE: Adigo er latinsk og betyder 'action', og det er netop nøgleordet i den norske virksomhed, som har udviklet en helt ny planteværnsrobot, som reducerer kemi-forbruget med 95 procent sammenlignet med tradionelt sprøjtning.

- Vi viser maskinen frem for første gang her på Borgeby Fältdagar, og der er dermed tale om en ægte verdenspremiere, fortæller Øyvind Overskeid, teknisk chef på Adigo-robotten, som ligeså stille køre i baggrunden, mens Øyvind Overskeid fortæller, om de mange fordele ved robotten.

- Vi kan reducere kemiforbruget med 95 procent med denne robot, fortæller han og påpeger de sensorer som får sprøjten til at sprøjte, hvor der er grønt plantemateriale og dermed ukrudt.

- Sensoren er kendt under navnet DAT, og er allerede vist på tradionelle sprøjter, og det specielle ved disse sensorer er at de opsamler data over hele vækstsæsonen. Sensorerne kan se forskel på afgrøder og ukrudt og den klassificerer arterne i et elektronisk lager.

DAT-teknologien, skrev Maskinbladet om i marts 2017 - læs mere HER

Hybrid model

Robotten drives at en elektrisk motorer som får energi fra batterier, men energien fra hjulene lageres også ved nedbremsninger og lignende, og derfor er der faktisk tale om hybrid-teknologi i robotten.

- Den rummer en kemi-tank på 50 liter og kapaciten er en hektar i timen. Indtil videre er den kun udviklet til grøntsager, og jeg ved ikke helt om den får sin berettelse i landbruget, fortæller den norske tekniske chef, mens han styre robotten rundt med controlleren fra en Xbox.

- Maskinen kan køre hundred procent selv ved hjælp af GPS-teknologi, men man har også mulighed for at overtage styringen med en helt almindelig Xbox-controller, som trådløst kommunikere med robotten.

Robotten har desuden navnet Asterix og forventes allerede klar til slag i januar 2018.