På testcenteret i Trangé kan Claas simulere et helt traktorliv på blot fire uger.

To nye prøvestande til en pris af 6,5 millioner euro gør Claas testcenter i Trangé i Frankrig, til et af de mest moderne inden for landbrugsteknik i Europa.

Den ene af de to nye prøvestande er en transmissionsprøvestand beregnet til kontrol og optimering af hele transmissionssystemet inklusive motor, transmission, hydraulik og software. Den anden er en 4-segment-prøvestand til kontrol og forbedring af Claas-maskinernes holdbarhed.

Med de nye prøvestande kan Claas nu gennemføre kapacitets- og pålidelighedstests på komplette maskiner og maskindele med høj præcision.

Investeringen har desuden øget virksomhedens kapacitet til test af prototyper markant. Prøvestandene, som kan arbejde døgnet rundt syv dage om ugen, er også med til at reducere tidsforbruget til styrketests og dermed også produktudviklingsomkostningerne. Marktests vil naturligvis stadig blive gennemført, og de bliver foretaget verden over på landbrugsbedrifter, som arbejder sammen med Claas.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En jordomrejse

På den nye transmissionsprøvestand kan man gennemføre belastningstests af Claas-traktorerne fra Axos-serien til den store Xerion-serie med en samlet effekt på 2.500 kW (500 kW pr. hjul og én PTO-aksel).

Den topmoderne teknik gør det desuden muligt at reproducere mange forskellige arbejdscyklusser fra den virkelige verden.

- Vi gennemfører markforsøg hos vores kunder: Drejningsmoment, hastighed, temperatur, hydraulisk effekt og meget andet, og der registreres mellem 20 og 100 værdier. Med udgangspunkt i det data-materiale kan vi genskabe høstbetingelserne på vores nye prøvestand på én og samme traktor lige så ofte, vi ønsker det. Vi kan optage franske, ukrainske, nordamerikanske, australske og andre cyklusser og på den måde genskabe hele verden i Trangé, fotæller Frédéric Cavoleau, chef for testcenteret.

10 års traktorliv

Den nye 4-segment-prøvestand har fire hydraulikcylindre med en løftekraft på 25 tons hver, en maksimal frekvens på 25 hertz og en maksimal højdeforskel på 40 centimeter. Foruden traktorer kan maskinen også teste mejetærskere, finsnitere og pressere på den.

På prøvestanden udsættes maskinerne for en komplet styrkeprøve under kraftige vibrationer - eksempelvis for at optimere undervognen og affjedringen.

- Med den nye testteknik kan vi nu teste maskiner ved at udsætte dem for vibrationer, allerede inden motoren og transmissionen er driftsklar, forklarer Frédéric Cavoleau og fortæller, at man simulerer ti år af en traktors liv på blot fire uger.

For at komme omkring alle forakslens indstillinger er det muligt at teste mere end 20 forskellige affjedringsindstillinger på mindre end to dage. Dermed kan nogle af de tidskrævende marktests undværes.

Marktest til computer

- For alle traktorproducenter består udfordringen altid i, i at teste en traktors vigtigste funktioner på så tidligt et stadie af produktudviklingen som muligt, fortæller Christophe Perge, direktør for produktudvikling hos Claas-traktorer.

- Det hjælper computersimulering os med. Med den kan vi vurdere vores nye produkters kapacitet og pålidelighed så tidligt som muligt, fortæller han.

Derefter kommer testfaserne på prøvestandene og prøvebanen og til slut testarbejdet på marken. Hos Claas kan man nå op på mere end i alt 40.000 timers marktests for ét projekt og op til 7.000 timer for én prototype.

- Vores store erfaring fra marker i hele verden betyder, at vi kan udvikle testprogrammer til prøvestandene, som er tilpasset til de forskellige betingelser, som vores maskiner skal arbejde under overalt i verden.

Tekniske specifikationer

De to prøvestande er opstillet i en ny 12 meter høj bygning, hvor de står på en jordskælvssikker platform, så de kan modstå stød og vibrationer. Platformene er bygget af 950 tons beton og 60 tons stål.

4-segment-prøvestanden hviler yderligere på luftpuder. Ved spidsbelastning kræves der op til 2,9 mW til drift af anlægget. Det svarer nogenlunde til energiforbruget i en lille by med 1.000 indbyggere.

Transmissionsprøvestanden genererer strøm, når den er i brug. Energien anvendes først og fremmest til 4-segment-prøvestanden.

Testcenteret blev nyetableret i 2012 og centeret ligger ikke langt fra traktorfabrikken i Le Mans. Her beskæftiges 60 medarbejdere, der arbejder på op til seks projekter samtidig. På centerets kontrolområde kan man teste op til 100 traktorer samtidig. Derudover er der større værksteder til forberedelse af prototyper.