Den nye 140-serie mejetærsker fra Case IH var let at køre og vedligeholde før, men nu er den blevet endnu lettere - tilmed er rengøring af maskinen blevet hurtigere.

Solen skinner fra en skyfri himmel, mens den røde mejetærsker æder sig igennem endnu et ni meter bredt skår i rapsen. PowerGear er taget til Fyn, hvor vi høster raps med den sidste nye høstteknologi fra Case IH: X-Flow.

Det er Axial Flow 140-serien, som har fået X-Flow som nyt efternavn. Det hentyder til en ny selvoprettende soldkasse - men faktisk er der kommet mange flere opdateringer på maskinen end det. I denne udgave af PowerGear afprøver vi topmodellen i den nye 140-serie: 7140 med 449 hestekræfter, 5,5 kvardartmeter soldareal under vindkontrol samt en rotor på 762 millimeter i diameter og 2,7 meter lang.

Maskinen er utrolig enkelt i opbygningen og dermed let at vedligeholde og gøre rent - hvilket jeg er sikker på man vil sætte pris på ved eksempelvis fremavl.

Let kørt maskine

Det tager ikke mange minutter fra jeg sætter mig i det røde lædersæde, til jeg har god kontrol over den røde Case IH Axial Flow-mejetærsker. Det er utrolig let at sætte sig op og køre, og det betyder, at man let kan sætte en mindre erfaren chauffør på maskinen.

Betjeningen foregår fra højre armlæn, hvor grundindstillingerne sker med trykknapper. Jeg kan rigtigt godt lide, at jeg ikke skal ind igennem en masse menuer i en smart terminal for eksempelvis at øge bro-afstanden.

Dog kunne jeg godt tænke mig, at knapper til skærebordsautomatikker bliver mere faste. De føles meget gummiagtige, og jeg får ofte trykket forkert. Desuden kunne jeg godt bruge en bedre indikator for skærebords-automatik i AFS Pro-terminalen, som sidder for enden af højre armlæn.

Terminalen er touch-følsom, og som chauffør bestemmer man selv, hvilke information man vil se hvor. Det er utrolig dejligt, da det sjældent er to chauffører, som ønsker præcis de samme informationer.

Opbygningen af terminalen fungere også efter chaufførens ønske, da man selv kan bestemme, hvordan terminalen skal sættes op, og hvilke informationer man ønsker hvor.

Justering af følsomheden for spildindikatorerne er også en hurtig opgave. Med ét enkelt klik direkte på spildindikatorerne for enten rotor, sold eller returelevatoren giver det mig hurtigt adgang til at finjustere spildet.

Især i rapsen er det rart at kunne finjustere spildet ud fra det faktiske spild, og ikke hvad mavefornemmelsen siger.

Terminalen kan forskydes sidevejs på armlænet, og det er en stor fordel, da det ikke er alle chauffører, som er lige høje, og terminalen kan derfor hurtigt komme til at tage en del af udsynet til skærebordet. Case IH har valgt at montere en skærm til kameraer ovenpå AFS Pro-terminalen, og det er rart, at den dermed følger med terminalen sidevejs, hvis den flyttes.

Markedets bedste kabine

140 og 240-serien deler kabine, og det er måske én af markeds bedste mejetærsker-kabiner på nuværende tidspunkt. Der er masser af plads omkring chaufføren med gode aflægningspladser. Under passagersædet er der en køletaske, som kan tages med ud af kabinen og dermed let kan fyldes op efter endt høst dag. En rigtig god detalje.

Når man sidder i kabinen, bemærker man også det lave lydniveau. Jeg har faktisk svært ved at høre tærskeværket gå på mejetærskeren. Tilgengæld hører man tydeligt, når skærebordet startes. Om det er demo-mejetærskeren eller Axial Flow generelt skal jeg være usagt, og det hjælper også på støjen, når der kommer materiale igennem skærebordet.

Jeg målte 73 dB(A) da jeg kørte og høstede raps med 3,5 kilometer i timen - men på forageret var lydniveauet noget højere. Udsynet til skærebordet er også rigtig godt, og man bemærker straks, at der er et dejligt langt slug på mejetærskeren.

Under testen blev rapsen høstet direkte med sideknive monteret på skærebordet. Som så mange andre mejetærskere, kan chaufføren fra kabinen let til og frakoble venstre sidekniv, når der eksempelvis læsses af under høstarbejdet.

Selve rapsknivene kan desuden let monteres og afmonteres på skærebordet, og skærebordet kan variabelt fra kabine skade 58 centimeter afstand mellem tromle og kniv.

Fire smørenipler

Det daglige vedligehold på Axial Flow-maskinen er hurtigt overstået. Der er kun 21 smørenipler, hvoraf fire af dem er daglige punkter.

Når man åbner de røde sideplader, kommer der heller ikke mange remme og kæder frem. Faktisk sidder der kun én enkelt rem på venstre side af mejetærskeren. På venstre side af maskinen sidder der også en række opdateringer på den nye X-flow, blandt andet har den nye smallere snitter på mejetærskeren betydet, at der er kommet et håndtag til let at til- eller frakoble snitteren, hvor man også kan indstille modskæret i syv forskellige trin. Her er springboltene også monteret, så hvis der kommer et fremmedlegme ind i snitteren, så er det modskæret, som giver sig, og ikke en kniv der smadres.

Siden af håndtaget til modskæret sidder den selvoprettende soldkasse. Teknikken består af en elmotor, som efter informationer fra mejetærskernes placering i forhold til vandret, vil sørge for soldkassen altid holdes vandret til trods for kørsel i kuperet terræn.

For at lette serviceadgangene til soldene, så kan spredepladerne vippes til siden. Det sker blot med ét håndtag som løsnes, hvor efter pladerne let skubbes ud til siden, og det er noget lettere at komme ind og arbejde med soldene, eller måske kravene ind til snitteren.

Ren motorteknologi

Oven på den røde mejetærsker sidder der en 8,7 liters sekscylindret FPT-motor, som udelukkende benytter SCR-teknologi for at overholde Stage IV-kravene. Det betyder dermed, at motoren ikke kører med genbrug af udstødningsgassen, som efterfølgende skal brændes op i et partikelfilter. Her foregår alt efterbehandling af partikler uden for motorrummet, og det synes jeg giver en god fornemmelse, og en tryghed for en 'ren' motorgang.

På topmodellen i 140-serien yder motoren 449 hestekræfter maksimalt, og det har vist sig at passe rigtig godt til det 30 fods skærebord under testen.

Let rengøring

Under retur- og kornelevatoren har Case IH monteret bundskod af plastik, som dermed let kan afmonteres og rengøres. De sidder hverken fast med bolte eller lignende, og de kan begge afmonteres, uden man skal ind og ligge under maskinen.

Bro-sektionerne under rotoren er blevet gjort halvt så brede og vejer dermed kun halvt så meget. Det er ikke ofte, at man skifter bro-sektionerne ud - men nu er det i hvert fald muligt at gøre alene, hvor den tidligere model faktisk krævede to mand, for både at bære de tunge sektioner, og få dem sat rigtigt i.

Under bro-sektionerne er der også kommet en ekstra bundsnegl i 'tilløbsplanet', og de seks snegle kører nu med 20 omdrejninger mere i minuttet, og med en stejlere kant mellem sneglene, så de holder sig bedre rene.

Når rengøringen er i gang, opdager man en rigtig lækker detalje på den røde mejetærsker, hvor Case IH har valgt at sætte to slangeruller op. Der sidder én i hver side. Maskinen leveres nemlig med fem luftudtag, når den bestilles med kompressor - og man kan aldrig få for meget luft på en mejetærsker.

På højre side af maskinen sidder det mekaniske gear til rotoren. Fra kabinen justeres rotoromdrejningerne variabelt fra 250 til 1.150 omdrejninger inden for tre gear, som kan skiftes manuelt fra højre side af maskinen.

Det er dog sjældent, der skiftes gear manuelt, og en god detalje på storbroren i 240-serien er, at rotoren kan reversere, da den er drevet af en CVT-transmission - det er den ikke på 140-serien, men det var da et ønske til Case IH, at 140-serien også ville kunne det i fremtiden.

Fin færdigvare

Hvordan kapaciteten er på den røde topmodel i 140-serien er svært at vurdere i en rapsmark. Case IH selv oplyser maskinen, som en maskine til gennemsnitligt 40 ton i timen med et 30 fods skærebord.

Det kan jeg efter test med maskinen give medhold i. Maskinen passer perfekt med det 30 fods skærebord, og her tænker jeg også på fordelingen af det snittede halm, som maskinen fint kunne sprede ud i fuld skærebordsbredde.

Desuden leverer maskinen en rigtig flot færdigvare i tanken, og da mejetærskeren blev testet i starten af høsten, var den under testen udstyret med en speciel frøsnegl i bunden af tanken.

Ved at fjerne topdækslet og sætte en frøsneglen i, hvor vindingerne sidder dobbelt så tæt, og dermed flytter den halve mængde, så sikrer man en langt lettere tømning af maskinen, da problemet i frø ofte er, at der kommer for meget materiale ud til tømmesneglen. Det er en ret smart detalje, og noget der let kan udskiftes mellem frøhøsten og kornhøsten.

40 års teknologi

Case IH kan i 2017 fejre Axial Flows 40 års jubilæum, og til trods for at princippet med en langsgående rotor ikke har ændret sig på 40 år, så kan maskinen bestemt være med på markedet. Jeg tror, maskinen er en smule overset på det danske marked - specielt til frøavlere og bedrifter med korn til fremavl. Maskinen er meget skånsom ved afgrøderne, da afgrøderne er lang tid i rotoren og dermed vrider rotoren nærmest kernerne ud af strået.

Det betyder naturligvis også, at maskinen er mere hård ved halmen end eksempelvis en rystemejetærsker.

Maskinen er utrolig enkelt i opbygningen og dermed let at vedligeholde og gøre rent - hvilket jeg er sikker på man vil sætte pris på ved eksempelvis fremavl.

Importørkommentar

Af Niels O. B. Petersen, produktspecialist Case IH.

Den nye 140 serie Axial-Flow trækker sine tråde direkte tilbage til den første 1400 serie vi introducerede for 40 år siden.

Denne 9. generation Axial-Flow i form af 7140 modellen som her er afprøvet, har fået en meget stor og flot opdatering som aldrig er set før.

Opdateringer som er sket ud fra tilbagemeldinger fra danske landmænd, bl.a. forbedret spredning af usnittet frøgræshalm, bedre snittekvalitet, lettere halmskår, nem rengøring ved skift mellem afgrøder og meget mere.

Vores Axial-Flow 7140 er gennem høsten blevet afprøvet i stort set alle tænkelige afgrøder og forhold.

Case IH forhandlerne glæder sig utrolig meget til at hjælpe alle de nye kunder i gang med deres nye 140 serie maskiner til kommende høst.

På vores tur rundt med den nye 7140 har vi besøgt mange frøavlere og vurderet frøet i tanken og ligeledes set på rensesvind.

Jeg tror alle de avlere vi har besøgt har været overrasket over hvor flot en renvare der er i tanken på Axial-Flow.

Jo pænere vare der er tanken, jo flere penge kommer der i banken.

Skærebordet larmede lidt når det kørte tomt? det synes jeg faktisk også! Jeg er gået videre med det.

Vi ønsker at tilbyde avlere i Danmark en 30 fods maskine som tager førstepladsen på renvarekvalitet til en yderst konkurrencedygtig pris.

Testen her viser bestemt at 7140 bør være med i overvejelserne.