- Når vi årligt presser knap 17.000 halmballer, er det ikke helt ligegyldigt, hvor mange baller der kan stå på hver lastbil, fortæller Søren Rasmussen, indehaver af Skovsgaard og Fransbjerg, som råder over tre Massey Ferguson-pressere.

50 procent flere baller

Fire af de i alt fem pressere har ballemålene 120x90 centimeter, og det er bestemt ikke tilfældigt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med det regulære bigballemål på 120x120 centimeter kan vi ikke læsse nær så mange baller på hver lastbil, som vi kan med målene 120x90 centimeter. Ved at bruge det nye ballemål, kan vi stable tre baller i højden på lastbilen fremfor to, som var tilfældet med ballerne fra bigballepresseren med 120x120 centimeter mål, fortæller Søren Rasmussen.

Før i tiden kørte Skovsgaard og Fransbjerg med 24 baller på en forvogn-kærre lastbil, hvor de i dag læsser 36 baller på.

- Ballerne vejer vel at mærke det samme, så vi har altså væsentligt flere kg halm med nu end tidligere, fortæller den østjyske landmand, som også kan fortælle, at ballerne i høsten 2016 vejede fra 440 kg i en vinterbygballe til 580 i en hvedehalmballe.

Stadig gammelt mål

Søren Rasmussen råder stadig over en Massey Ferguson-presser med ballemålene på 120x120 centimeter.

- Meget af vores halm leveres til kraftvarmeværker, og flere værker har stadig ikke lukket op for det nye ballemål på 120x90 centimeter. Faktisk er det kun Lisbjergværket vest for Aarhus, som har gjort det, mens eksempelvis Studstrupværket nord for Aarhus stadig kun kører med ballemål på 120x120 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Rasmussen tror derfor, at der fortsat vil være brug for bigballepressere, som presser ballerne i målene 120x120, måske i fem år endnu.

- Man kan da håbe, at de øvrige varmeværker ser mulighederne i det nye ballemål. Vi eksporterer også mange halmballer, og der er de nyeste gardintrailere til halm specielt bygget til 120x90 centimeter målet, så vi kan tydeligt se, at resten af Europa har taget det nye ballemål til sig.

Efterspørgsel på snitter

De nye pressere er alle leveret med integreret snitter, og det er der faktisk stor efterspørgsel efter.

- Det er faktisk lige meget om det er til kvægfoder, til halmpiller eller strømateriale, så vil kunderne meget gerne have materialet så løst som muligt, fortæller Søren Rasmussen.

Massey Ferguson 2270 XD har 26 knive monteret, og med alle knive tilkoblet bliver den teoriske snittelængde 43,5 millimeter, mens der også er mulighed for at sætte halvdelen af knivene ind og dermed opnå en snittelængde på 87 millimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den store fleksibilitet i presserens snitter, men enten alle knive, halvdelen af knivene eller ingen knive, gør at hurtigt kan omstille os til de enkelte opgaver.

- Faktisk har vi haft problemer med ballerne, hvis de snittes alt for fint. Her kræver det, at ballerne har en vis længde, så der er en vis mængde i ballen, så den lettere holder sammen.

Selve skift af knive i marken foregår ifølge en af de daglige chauffører, virkelig let og hurtigt:

- Det tager ingen tid at skyde kniv-skuffen helt ud på siden af presseren og dermed skifte knive, sætte blindplader i eller lingende, fortæller Poul, mens han på én af høstens sidste pressedage på et splitsekund trækker kniveskuffen ud på siden af presseren.