Dyseskift kræver ikke en gåtur i en dugvåd afgrøde, hos frøavler Hans Christian Jensen, fra Stillinge nord for Slagelse på Vestsjælland.

Det klares i stedet fra styreskærmen i traktoren, hvor han med få klik aktiverer den bedst egnede dyse. Sekundet efter kan den nye sprøjteopgave startes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har mange marker, der grænser op til byer eller veje. Her skal man anvende en grov luftinjektionsdyse den første omgang for at undgå afdrift, siger Hans Christian Jensen, der udover sine egne godt 300 hektar på Ølandsgården, også forpagter cirka 300 hektar.

- Virkningen af kemien er dog bedre med små dråber, så det bedste er at skifte til en finere lowdriftdyse når yderomgangen er taget. Men med 72 dyser på sprøjten får jeg det ikke gjort, erkender han, og mærker derfor en stor fordel med det såkaldte AmaSelect system til automatisk dyseskift, der er på hans nye Amazone UX 6200 trailersprøjte.

Her kan i alt fire dyser i hvert dyseudløb aktiveres elektronisk, eller anvendes i valgfri kombination med hinanden. På den måde kan man som fører på ingen tid tilpasse sprøjten, for at udbringe kemien på den bedst mulige måde. Også uden at sprøjtningen bliver mere kompliceret for føreren.

- Jeg vil sige at det er nemmere at lave fejl med det gamle system, hvor man selv drejer dyserne end med dette, siger Hans Christian Jensen, der også har mulighed for at lade sprøjten skifte dyserne automatisk.

Det betyder, at sprøjten eksempelvis vil kunne skifte til en grovere dyse, hvis han vælger at øge hastigheden eller vandmængden. På den måde mindskes faren for afdrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere effekt

Da den vestsjællandske frøavler skiftede sin tidligere Amazone sprøjte ud til den nuværende, ville han samtidig ned på 25 centimeters dyseafstand.

- Så kan jeg anvende en dyse, der sprøjter 10 grader fremad og 50 grader bagud, forklarer Hans Christian Jensen, som derved opnår en bedre dækning end med traditionelle dyser.

- Der er mere energi i dråberne, og de bliver nærmest trykket ned i afgrøden, siger han.

Effekten har blandt andet vist sig på småt græsukrudt, samt spildhvede der bortsprøjtes i frøet.

En anden fordel er, at dyserne tillader en hastighed på 12 til 15 kilometer i timen, og derved muliggør øget kapacitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

25 centimeters dyseafstand stiller omvendt store krav til sprøjten, da bomhøjden skal ned på 20 til 25 centimeter. UX-trailersprøjten er derfor udstyret med fire bomsensorer. Også det mærker Hans Christian Jensen, når han sammenligner med sine tidligere sprøjte.

- Det har gjort en kæmpe forskel, for når bomhøjden er 25 centimeter, og hastigheden kommer over 10 kilometer i timen, så skal bommen ikke tænke alt for længe, før den reagerer, understreger han, og oplever også en bedre bomføring i uens afgrøder:

- Den kører mere sikkert i rapsen, selvom der er bare pletter. Her måtte jeg nogle gange slå automatikken fra på den gamle, siger han.

Slut med trekanter

Når AmaSelect-systemet, som på Hans Christian Jensens sprøjte, er kombineret med GPS enkeltdyse afluk og 25 centimeters dyseafstand opnås en anden vigtig egenskab.

- Når sprøjten aktiverer dyserne enkeltvis, så kan man sige at jeg har 72 sektioner. Derfor er der ingen trekanter med overlap for dyserne tænder bare som perler på en snor, siger han, og ser det som en stor fordel, navnligt når der køres med midler, som kan hæmme afgrøden. Blandt andet Agil i engrapgræsset og Command efter rapssåning. Også den flydende gødning kan udbringes helt præcist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo altid i overlappene det går galt, uanset hvad vi kører med, konstaterer Hans Christian Jensen.

En anden fordel er, at sprøjten automatisk tilpasser sig forskellige sprøjtesporsafstande. Den aktiverer nemlig kun nøjagtig det antal dyser, der kræves for fuld dækning, uanset om sporene ligger med 24, 30 eller 36 meters afstand.

Traktorens egen skærm

Sprøjten må ikke være låst fast til èn bestemt traktor, syntes den vestsjællandske frøavler. Derfor er hans sprøjte udstyret med sin egen GPS-antenne. Dens funktioner arbejder derfor som en selvstændig enhed, uanset om traktoren foran har GPS eller ej. Da sprøjtens Amatron 3-styreterminal både kan betjene selve sprøjten, samt GPS-funktionerne, kræves samtidig kun en skærm i kabinen.

Sprøjten på Ølandsgaarden trækkes lige nu af en New Holland T7, hvor Hans Christian Jensen dog har valgt at anvende traktorens skærm til sprøjtens funktioner. Herunder overvågning af tankniveau, og tryk, samt dyseskift via AmaSelect. Amatron 3-terminalen er derfor forbeholdt GPS-funktionerne da han foretrækker dette frem for at have alt på èn skærm.

Styring af sprøjten via traktorens egen Isobus-skærm er muligt på de fleste traktorer ved hjælp af de rette software versioner. Alternativt kan sprøjten også styres med Amazones store AmaPad touchskærm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Færre slanger

Sprøjten er den første enhed med AmaSelect, som er solgt øst for Storebælt. Selvom det er et nyt system, og merprisen samtidig er cirka 85.000 kroner, havde Hans Christian Jensen ingen bekymringer om at tilvælge det.

- Jeg tror på, at Amazone vil bakke op om det, hvis der skulle være problemer, og jeg er sikker på at om fem år, så sælges der stort kun sprøjter med sådanne systemer, siger han og forklarer:

- Når du ser alle de ventiler og slanger, som en almindelig sprøjte har bag på, så virker denne meget mere enkel. Der er næsten ingen ting udover en slange til væsken og en til omløbet.

LED-lys er et must

Oplysning af dyserne sker med LED-lys indbygget i AmaSelect-enheden. Udover at kunne se hver enkelt dysevifte fra kabinen om natten, giver det også en ensartet oplysning helt ud til bommens ender, ligesom bomhøjden er lettere at vurdere.

- Det er rart at vide hvor henne i verden bommens ender er, siger Hans Christian Jensen, der fremhæver, at LED-oplysningen var en fordel ved sprøjtning i høj raps.