De store bornholmske mælkeproducenter begynder at efterspørge maskinstationer, der kan arbejde med 12 meter faste kørespor i forbindelse med ensilering. Det er baggrunden for, at Lyneborg Maskinstation til denne sæson har anskaffet Kongskildes store, bugserede skårlægger med 12,3 m arbejdsbredde og collectorbånd til sammenlægning af græs eller grønkorn.

- Faste kørespor giver 10-15 procent mere udbytte, og det er de bornholmske landmænd begyndt at få øjnene op for, fortæller Niels Tolstrup, Lyneborg Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser de faste kørespor for alvor begynde at slå igennem i Danmark, og vi oplever mange maskinstationer, der opruster med for eksempel skårlæggere, der passer til faste kørespor på 12 meter, siger Søren Holm, Kongskilde Industries.

Markant øget kapacitet

Med den nye skårlægger optimerer Lyneborg Maskinstation deres grovfoder-setup til de faste 12 meter kørespor. Setuppet består desuden af en 12,5 meter rive, Claas Jaguar selvkørende finsnitter og en Fliegl 45 m2 vogn. De mangler nu kun at investere i en løsning, så man ikke længere skal køre med vognen ved siden af snitteren.

Niels Tolstrup fortæller, at det er en fordel, at den nye skårlægger med sit 12 meter slet passer fint med maskinstationens selvkørende snitters kapacitet og tempo.

- Tidligere har vi arbejdet med en 8,7 meter liftophængt skårlægger, men med Kongskilde skårlæggeren er kapaciteten øget betydeligt, og i praksis kan vi klare 12-15 hektar i timen.

Samtidig er arbejdshastigheden øget til 14 kilometer i timen ved hjælp af en ny Fendt 936 med 350 hestekræfter foran skårlæggeren mod tidligere 7-8 kilometer i timen med den gamle liftophængte skårlægger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedste kvalitet ensilage

Ifølge maskinstationen betyder den højere produktivitet også, at kvaliteten af ensilagen bliver bedre. Selv store græsarealer kan klares på én dag, det vil sige uden problemer med dug, og mens sukkerindholdet er højest, hvad det er midt på dagen.

- I praksis klarer vi op til 100 hektar græs på én dag - vel at mærke i den gode kvalitet, fremhæver Niels Tolstrup.

Bånd sparer arbejdsgang

Kongskilde skårlæggeren har collectorbånd, så hele slettet på 12,3 meter kan sammenlægges i én skårbredde, som passer til pick-up'en på snitteren. Det sparer en arbejdsgang med en rive og mindsker tab af udbytte. Det er specielt en fordel ved de senere slet, hvor udbyttet er mindre og i perioder, hvor det er meget tørt.

På det seneste er der kommet fokus på, at jord i grovfoderet kan være gift i en komave. Ifølge Kongskilde er det yderligere et argument for brugen af collectorbåndet, fordi det mindsker risikoen for, at der kommer jord med græsset, hvad der kan være en risiko for ved brug af en rive.

Smidig i brug

Selv om maskinstationen kun har haft skårlæggeren siden foråret er man ganske fornøjet med den. Som Niels Tolstrup siger: Den følger jo bare med. Og når han indledningsvis har slået to omgange, er der masser af plads til at vende på, trods vingefanget på 12,3 meter

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er tvangsstyringen af den store skårlægger som gør, at den kommer fint rundt og ud i svingene, fremhæver Søren Holm

- Lyneborg Maskinstation er absolut på forkant med de bornholmske mælkeproducenters behov med deres investeringer i redskaber til faste 12 meter kørespor, siger Kristian Nørregaard, fra Granhøj Landbrugsmaskiner, der er lokal Agco og Kongskilde forhandler og har leveret Kongskilde skårlæggeren sammen med en ny Fendt 936 med varioguide autostyring.

For at kunne køre med faste kørespor i græsmarken, kræver det, at man har et velfungerende autostyringsanlæg på de køretøjer som bruges i marken.

Specialist i grovfoder

Lyneborg Maskinstation drives af Niels og Lars Tolstrup, der er far og søn. Niels' hustru bistår med bogholderi og kundekontakt. Maskinstationen servicerer primært de bornholmske mælkeproducenter med produktion af grovfoder. Maskinstationen ligger i Vestermarie, centralt på Bornholm. Ved siden af driver familien deres eget landbrug med 320 hektar.