Maskinbladet, Osnabrück - Tyskland

I takt med at flere og flere arbejder målrettet mod at holde jorden i marken sort så længe som muligt, og samtidigt få dybdeløsnet, er harven blevet et vigtigt redskab.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er vigtigt, at man holder jorden sort, og en stubharve slår også knoldene i stykker, så sneglene ikke har et sted at gemme sig.

Martin Madsen, Brøns Maskinforretning

Der er dog stor forskel på, om man vil arbejde øverligt i jorden, eller om man skal dybdeharve. Det stiller forskellige krav til tænderne på harven, men i høj grad også til traktoren foran. Hvis man vil arbejde dybt, kræver det nogle hestekræfter, men med Cenius og CeniusTX har Amazone faktisk et redskab, der gør det muligt at arbejde i dybden, selv med mindre traktorer.

- Harven er udstyret med tænder i tre eller fire rækker, og man kan arbejde ned til 30 centimeters dybde. Hvis man vil derned, og man kører med en mindre traktor, hvor det kniber med hestekræfterne, så kan man løsne og klappe den midterste række tænderne op, siger Martin Madsen, der er sælger hos Brøns Maskinforretning, der er den danske importør af Amazone.

Den fleksible Cenius-harve fås i tre bredder med fast rammer og en række arbejdsbredder med hydraulisk sammenfold.

- Hvis man skal dybdeharve med en Cenius på tre meter, vil jeg mene, at man skal bruge en traktor med mindst 150-200 hestekræfter, siger Martin Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med fast ramme leveres harven i arbejdsbredder på 3, 3,5 og 4 meter, mens den med sammenfold kan fås i fire, fem, seks og syv meter.

- Generelt oplever vi, at harven på fire meter er den mest populære model med fast ramme. Det skyldes, at det er den største uden sammenfold, og så har den et godt forhold mellem pris og kapacitet. På de klapbare harver har det været seks meter udgaven, der er topsælgeren, men tendensen er, at det er den fem meter klapbare, der er mest interesse i, da den passer bedst til traktorer på størrelsen 300-350 hestekræfter. Det vigtigste er, at man har hestekræfter og vægt nok til rådighed, hvor der er blødt, eller der er en hård pløjesål, som skal brydes, siger Martin Madsen.

Ekstra sikring

Som nævnt skal man fjerne springbolten, hvis man ønsker at klappe en række tænder op, men netop springboltene er faktisk ment som en ekstra sikring, når man arbejder med harven.

Cenius Super- og CeniusTX-harven har fjedreudløser som stensikring, der udløses ved et tryk på 600 kg.

- Hvis de 30 centimeters vandring, fjederen har, ikke er tilstrækkelig til at undvige store jordfaste sten, sikrer springbolten at tand og ramme ikke beskadiges, siger Martin Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På harven er der monteret en værktøjskasse, hvor der er plads til forskellige tænder men også en række springbolte, så man hurtigt kommer videre, hvis uheldet er ude.

Bag på harven kan man vælge mellem flere forskellige pakvalser. De fleste kører stadig med den velkendte kileringsvalse, men Martin Madsen fortæller, at flere har fået øjene op for Amazones valse med U-profil. Martin Madsen fortæller dog, at topmodellen er den såkaldte matrix-valse. Det særegne ved denne valse er matrix hjulenes specielle længde- og tværprofil. Mens længdeprofilen giver en genpakning af jorden i striber, sørger profilens smalle tværstrenge for mere findelt jord, som giver de optimale spiringsbetingelser. Martin Madsen understreger også, at man med en stubharve som Cenius også kan bekæmpe snegle.

- Det er vigtigt, at man holder jorden sort, og en stubharve slår også knoldene i stykker, så sneglene ikke har et sted at gemme sig, siger han.