Willem van Peet og ægtefælle Anke van Peet sørger sammen med sønnen Eimert og fire fuldtidsansatte for, at det økologiske landbrug i Nordjylland kører på skinner. Gården har en besætning på 260 køer, og hertil kommer opdræt af tyrekalve, som beholdes og studes.

Der har kørt Avant minilæssere på gården siden 2004, hvor de købte deres første Staldkat. Den gang var det primært på grund af den effektive strøkasse, men siden er Staldkattens opgaver støt vokset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu vasker og smører vi kun 420'eren en gang om måneden. Det betyder, vi sparrer omkring en halv time dagligt bare på vask.

Eimert van Peet

- Det et jo en maskine, der kan lidt af hvert, så vi bruger den til alt lige fra at muge ud, skubbe foder ind med og over til brændekløvning om vinteren, siger Eimert van Peet.

En blev til to

I starten af januar modtog Willem og sønnen Eimert van Peet deres to nye minilæssere, en Avant 420 samt en Avant 640. Ideen bag de to minilæssere er, at den ene kun anvendes på spalterne for, at reducere antallet af maskinvask.

- Nu vasker og smører vi kun 420'eren en gang om måneden. Det betyder, vi sparrer omkring en halv time dagligt bare på vask - det løber jo alligevel op. Plus vi nu har mulighed for at strø under malkningen. På den måde sparer vi også tid på at flytte køerne, hvilket gør vi nu kan strø oftere - og vores køer kommer ind i en nystrøet boks efter malkningen, fortæller Eimert van Peet.

Det var et besøg af Avant Danmarks servicefolk, der fik Willem og Eimert van Peet på sporet af de store fordele, der er ved at have to minilæssere. Det er ikke godt for maskinerne at blive vasket for ofte, da de så aldrig når at tørre helt igennem. Det nedbryder maskinen - og det kan i sidste ende koste mange penge i service.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En helårs maskine

Indtil videre er de to Avant minilæssere primært blevet brugt i staldene, men nu hvor foråret banker på, og køerne igen snart skal på græs, så tilpasser maskinerne sig de løbende opgaver.

- Det er ikke en maskine, som man kun kan bruge halvdelen af året. Nu hvor alle udendørsopgaverne kommer, bruger vi blandt andet Avant minilæsserne til græsslåning og til at sætte pæle op med, fortæller Eimert van Peet.

Efter at have kørt med Avant i mange år, er der efterhånden blevet samlet en del redskaber sammen på gården, blandt andet en græsklipper, skovl, greb, dozerblad, strøkasse og brændekløver.

Hertil har de snarrådige nordjyder også selv lavet redskaber til minilæsserne. Redskaberne kan let kobles via en Avant redskabsplade, som er påmonteret på redskaberne.

- Vi har svejset en plade på vores mælkevogn, så vi kan bruge minilæsseren, når vi giver kalvene mælk. Det samme har vi gjort på vores boks, som vi bruger når kalvene skal flyttes fra enkel- til fællesboksene. På den måde flytter vi nemt og hurtigt tre til fire kalve ad gangen, fortæller Eimert van Peet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden de to Avant minilæssere ankom til det nordjyske i midten af januar, har 420'eren kørt 80 timer, imens 640'eren har rundet de 200 timer.

Avant 420 modellen vejer 980 kg. Den har en trækkraft på 700 kilopond, en løftekraft på hele 1000 kg og en redskabs hydraulik på 31 liter/minuttet. 420'eren kommer med en Kubota-motor D277 med 20 hestekræfter og en tophastighed på 11 kilometer i timen.

Avant 640 er lige det større og har en egenvægt på 1580 kg, en trækkraft på 1400 kilopond, en løftekraft på 1400 kg og en redskabs hydraulik på 66 liter i minuttet. Den kommer med en fire cylinder Kubota-motor med 38 hestekræfter og en tophastighed på hele 22 kilometer i timen.