I 2015 blev der indregistreret 332.671 hestekræfter, og det betyder samtidigt at den gennemsnitlige traktor er steget - endnu en gang.

Efter en forrygende december, hvor de danske maskinforretninger satte nummerplade på hele 291 traktorer over 40 hestekræfter, hvilket er en stigning på hele 34 procent sammenlignet med 2014, endte det samlet antal nyregisteringer på 1.771 traktorer, hvilet er 91 færre enheder end i 2014.

Igen i år blev det New Holland, der endte med flest nyregisteringer, og indtager det danske marked med en markedsandel på 23,3 procent, hvilket svare til 413 enheder. Det er hele 50 enheder flere end i 2014.

Også andenpladsen har vist fremgang. John Deere går fra 312 nyregisteringer i 2014 til 366 enheder i 2015, og det betyder samtidigt også, at John Deeres markedsandel er øget og endte i 2015 på 20,7 procent.

Tredjepladsen indtages af Case IH, som med 272 nyregisteringer og løber med en markedsandel på 15,4 procent.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Gennemsnit-traktoren ender dermed på 192 hestekræfter, sammenlignet med gennemsnit-traktoren i 2014, som lå på 190 hestekræfter. Der skal dog tages forbehold for, at der er tale om opgivet effekt, som i langt de fleste tilfælde er uden boost.

Dygtige forhandlere

Ove Juel, marketingschef fra New Holland Danmark er glad for årets udfald, og peger på landets New Holland forhandlere som har lykkes med det flotte resultat:

- Vi er rigtig glade for at være, hvor vi er, og vores forhandlere har lavet et flot stykke arbejde i 2015. Han peger også på finansieringen som en vigtig del af resultatet.

Overgang til nye motorer

Ud af nyregistreringerne kan det være svært at konkludere, helt nøjagtig hvor mange traktorer der er solgt i 2015 og specielt i den sidste måned. Her kan udløbet af overgangsordningen for modeller bygget med Stage IIIB-motorer være bygget med såkaldte 'lagermotorer' (Stock pile) sidst på året. Dette kan betyde, at enkelte modeller er blevet registeret, mens de stadig står på lager.

Dette skyldes, at traktorer over 130 KW svarende til 176 hestekræfter, tager sidste step på trappen for emissionskrav til motorerne i 2015 med overgangen fra Stage IIIB til Stage IV. Det betyder samtidigt også, at nogle allerede producerede traktorer med lagermotorer (Stock pile), men ikke solgte traktorer kan i følge EU-krav risikere at blive for gammel til at få en nummerplade monteret.

- Nogle traktorer fra 130 til 580 KW med motorer, der opfylder Stage IIIB-motorkravene skal dermed være indregistreret inden udgangen af 2015, og det betyder, at vi har indregistreret enkelte enheder, som endnu ikke er slutsolgt, fortæller Ove Juel.

Det samme gør sig gældende hos Fendt, hvor produktchef Peter Midtiby fortæller, at et mindre antal traktorer er blevet indregistreret uden at være solgte.

- Det betyder, at traktorerne tæller med nu i traktorstatikken, men ikke når de endelig bliver solgt, da traktoren dermed allerede er registeret, fortæller Peter Midtiby.

Traktorerne er altså udstyret med en motor, som er produceret før deadline for motorkravene. Dog har motorproducenterne haft mulighed for at producerer motor efter deadline. Disse motor kaldes Flex Pile, og de enheder kan stadig registreres på helt normalt vis i 2016.

Det betyder, at der stadig kan være enheder mange Stage IIIB (Tier4I)-motorer, som kan registreres på normal vis i 2016.