Claas Axion 900-serien strækker sig over fire modeller med ydelser fra 320 til 410 hestekræfter. Og netop top-yddelsen i de enkelte traktormodeller er til rådighed hele tiden.

Den 8,7 liters Fiat Powertrain Technologies (FPT) motor i Axion 900-serien benytter sig ikke af boost-funktion, som de fleste andre traktorer på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de fleste tilfælde betyder boost-funktionen, at der ved højhastighed, PTO-arbejde og nogle gange ved brug af hydraulik frigives flere hestekræfter til arbejdet. Boost-funktionen er opfundet for at skåne en transmission ved de "lave" omdrejninger, og på den måde sørge for at drivlinjer bedre kan holde til den ekstra effekt, når aksler og lignende er oppe i højere omdrejninger.

Instruktionsbogen taler sandt

- Der er ikke meget ved at læse om en masse hestekræfter i instruktionsbogen, hvis de ikke kan arbejde i marken, men det problem har vi ikke med vores Claas Axion 940. Dens 380 hestekræfter er hjemme hele tiden, og den trækker rigtigt godt, konstaterer driftsleder Carsten Hansen, Rudbjerggaard Gods og Fredsholm Gods A/S ved Dannemare på Lolland.

Markbruget på de to godser dyrker tilsammen i alt 1.350 hektar med vinterhvede, vårbyg, vinterraps og fabriksroer. Det meste af jorden drives med pløjning, men der etableres ofte vinterhvede pløjefrit efter vinterraps. Desuden bliver der sået efterafgrøder direkte i stub.

I maskinhuset står der nu CLAAS på fem traktorer og to mejetærskere.

- Vores Axion 940 har vi haft siden foråret 2013, og den har kørt upåklageligt i nu 2.500 timer, fortæller han og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden bruger den betydeligt mindre brændstof end en tilsvarende traktor, som vi også har prøvet.

Lavt forbrug af brændstof

I jagten på omkostninger handler det også om at bruge så lidt brændstof som muligt.

- På den sidste dag med såning af vinterhvede, som foregik direkte i rapsstub med frontgrubber, kom jeg over 45 hektar og brugte 550 liter diesel. Når der bliver sået i bearbejdet jord uden brug af frontgrubber, er forbruget 400 liter til 45 hektar, fortæller Per Jørgensen, traktorfører fra Rudbjerggaard Gods og Fredsholm Gods A/S og tilføjer:

- Det anser vi for at være et meget fornuftigt forbrug på vores stive lerjord.

Udover at sætte pris på det gode arbejdsmiljø værdsætter han også, at han sagtens kan have en 12-timers arbejdsdag uden at skulle tanke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forbruget er så tilpas lavt og tanken så tilpas stor, at der nok er omkring 100 liter tilbage efter en lang dage, fortæller han.

Axion 950 til seks meter harve

Klaus Stentebjerg-Olesen fra Holeby på Lolland driver et landbrug med i alt 1.100 hektar planteavl, hvoraf en stor del af jorden er forpagtet.

Afgrøderne er vinterhvede, maltbyg, vinterraps, ærter frøgræs, sukkerroer og rug til brød. Bedriften råder over en Claas Axion 950 med 410 hestekræfter.

- Ved dybdeharvning i stiv lerjord med en seks meter harve er Claas Axion 950 teoretisk set til den lave side af effektbehovet, da der skal omkring 100 hestekræfter til pr. meter. Men det behøver vi ikke, når vores Axion 950 er spændt for, forklarer Klaus Stentebjerg-Olesen og hentyder til, at alle hestekræfter er til rådighed uden boost-funktion.

- Det hjælper meget, at alle hestekræfterne på en Claas Axion er til rådighed uden boost. På alle de øvrige mærker er maksimalydelsen med boost koblet op på samtidig brug af kraftudtaget. Men ved harvning med en tandharve anvendes kraftudtaget ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden står den rigtig godt fast, så motoreffekten kan overføres til trækkraft, konstaterer han.