Det er ikke første gang, at en maskinstation udskifter samtlige traktor på én gang, og hos Hvornum Maskinstation er det heller ikke første gang, at der købes mange traktor på én gang. Til sæson 2014 købte Hvornum Maskinstation 12 nye John Deere-traktorer. Det blev samtidig et skift fra et traktormærke til et andet, og efter første sæson har Hvornum Maskinstation gjort sig gode erfaringer med de grønne og gule traktorer.

- Først og fremmest har vi undersøgt markedet grundigt, inden beslutningen blev truffet, og vi havde i løbet af to år seks forskellige traktormærker på demonstration på maskinstationen, og vi brugte meget tid, hvor vi undersøgte de enkelte mærker, fortæller Poul Højbjerg, indehaver af Hvornum Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Poul Højbjerg er indehaver af Hvornum Maskinstation, og det er ikke første gang, at han køber flere traktor af gangen - det giver en økonomisk fordel, fortæller han. Fotos: Morten Damsgaard.

Han fortæller, at blandt andet John Deeres autostyring og den store 8R-serie gjorde udfaldet

- Traktoren er let at sætte sig ind i og køre, og autostyringsanlægget er overskueligt og fungerer til fulde. Der er desuden meget lidt forskel på betjeningen i 6R, 7R og 8R-serien, og det vægter også tungt.

Et godt indtryk

- Når traktorer er nye, skulle de helst klare sig så nogenlunde, og jeg må sige, at de grønne har levet op til vores forventninger, fortæller Poul Højbjerg.

- Traktorerne er købt hos Mejlby & Vilsgaard, og serviceniveauet fra forhandleren har levet op til det serviceniveau, som vi før var vant til fra Farmas, som var vores tidligere traktorlevendører. Derfor var vi også lidt spændt på, om Mejlby & Vilsgaard kunne følge med på det høje plan, men det er gået rigtigt fornuftigt.

rich-media-3
To af maskinstationens gamle New Holland-traktorer er blevet malet grøn og gul. Maskinstationen kalder dem for "New Deere".

Mange traktorer

Det er ikke først gang, maskinstationen går ud og køber et større antal maskiner. Sidste gang maskinstationen foretog et lignende køb var i 2008.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forsøgte igen i 2011, men uden held, da bytteprisen pr. kørt time var for høj. Men i 2013 opstod muligheden igen.

- Det betyder meget for os at have en opdateret maskinpark, dels for at kunne servicere vores kunder bedst muligt, men også for at opretholde den bedste byttepris, fortæller Poul Højbjerg.

- I 1994 lavede vi en aftale med vores bank, at det var bedre at betale renter af på nyt maskineri og så slippe for øget omkostninger til vedligehold af ældre maskiner - og i dag er det også det mest økonomisk fordelagtige.

rich-media-5
Det blev til over 3.000 hestekræfter, da Hvornum Maskinstation fik følgende traktor leveret til sæson 2014: 3 x 8335R, 2x 8310R, 3x 7230R, 3x 6210R samt en 6125R.

- Det kan hurtigt blive en ond cirkel at komme ind i med eksempelvis en ældre traktor, hvis der pludselig kommer en gearkasse-reparation efter måske 6.000 timer - så kan det være svært at holde økonomi i traktoren uden at skal køre yderligere et par tusind timer, og så kan der pludselig komme endnu flere uforudsigelige reparationer. Og i sidste ende kan det godt blive dyrt at køre med en traktor af ældre dato.

- Vi går meget op i, hvad det har kostet pr. time på hver traktor at køre timerne, og det er ud fra de beregninger, at vi kan se, hvornår traktorerne skal byttes til nye.