I år er det 30 år siden, Kim Lykke Nielsen startede på lageret hos maskinhandler A. P. Hellisen mellem Nylars og Lobbæk på Bornholm. I dag sidder han for bordenden og trækker i trådene for den forretning, som han har ejet siden 2007.

- Det er meget sundt for en leder af især en mindre virksomhed at have prøvet det hele. Men der er både fordele og ulemper ved at kende til for mange detaljer. Detaljerne er jo noget, jeg har mine dygtige ansatte til, forklarer Kim Lykke Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En række medarbejdere overtog maskinhandleren fra familien Hellisen i 2000, der grundlagde virksomheden i 1881, og drev den frem til, at Kim Lykke Nielsen overtog i 2007.

Virksomheden tæller i dag 28 ansatte, hvoraf to er værkførere, 14 arbejder i værkstedet, ni arbejder med reservedele og i butikken, mens de tre sidste arbejder med bogholderi og andre opgaver.

Hele paletten er med

Siden 1970 har New Holland været en del af sortimentet, som i 2005 blev suppleret op med produktprogrammet fra Case IH. Ifølge Kim Lykke Nielsen har det styrket forretningen, at han nu har to stærke mærker til rådighed, når han skal give tilbud på en ny traktor eller en ny mejetærsker.

- De to mærker er grundpillen i forretningen, som vi supplerer med produkterne fra MI (Maskinhandler Indkøbsringen, red.), Hardi og Väderstad. MI leverer alt fra lager til butik, reservedele og redskaber, og så er de gode til at bakke op om de lokale butikker. Hardi og Väderstad er valgt ud fra, at de supplerer rigtig godt MI's miks. Og så forhandler vi Giant minilæssere og servicerer øens JCB-maskiner, siger han.

Hertil kommer have-park-programmet, som indeholder Jonsered, Stige og Klippo samt Stihl, som de er eneforhandler af på solskinsøen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bredden i programmet gør, at det stiller store krav til, at vi har et velassorteret reservedelslager, men MI kan som regel levere fra dag til dag. New Holland og Case IH tager typisk to dage, men det kan naturligvis sendes med en kurér, hvis det er presserende. Ekspreslevering er noget dyrere på Bornholm end andre steder i landet - sådan er det jo at bo på en ø, men derudover koster reservedelene ikke ekstra, forklarer Kim Lykke Nielsen.

50 år i værkstedet

Kim Lykke Nielsen fremhæver, at forretningen har mange loyale medarbejdere med en høj anciennitet. Det, mener han, er et resultat af, at medarbejderne er glade for at være der, og det giver virksomheden en stor styrke, men også en udfordring.

- Det betyder jo, at vi ligger inde med rigtig meget værdifuld erfaring, men det betyder også, at gennemsnitsalderen er relativt høj, og der derfor skal tænkes meget i videns- og ekspertiseoverførsel mellem de erfarne og de nyere medarbejdere. Det mener jeg nu også, at vi kan, fortæller Kim Lykke Nielsen.

Frank Mortensen er ansat som smed hos A. P. Hellisen, og det har han været i mere end 50 år.

- Det er lidt utroligt at tænke på, at han blev ansat her, før jeg blev født, men han knokler stadig løs på fuld tid, og det er vi glade for, siger Kim Lykke Nielsen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har det, jeg kalder for et mindre pænt smedeværksted med egen valse, presser, pladeklipper og så videre. Det giver en stor fleksibilitet selv at kunne udføre mange basisting.

Jagt på loftet

To jagtpassionerede medarbejdere foreslog for nogle år siden, at Kim Lykke Nielsen skulle starte en jagtafdeling op i butikken, og i dag kan man gå på opdagelse blandt de store mængder af udstyr, både nye og brugte våben eller forsyne sig med ammunition. Jagtafdelingen er indrettet efter alle kunstens regler på loftet, så den kan holdes helt adskilt fra de andre dele af butikken.

- En sådan afdeling kan kun fungere, hvis man har nogle medarbejdere, som er passionerede omkring jagt. Det er nødvendigt for, at de kan yde den rette service og vejlede kunderne ordentligt. Jeg går selv lidt på jagt en gang i mellem, men det er slet ikke nok, fortæller han.

Kongelig hofleverandør - næsten

Dronningen besøgte Bornholm i efteråret 2012, og hun skulle naturligvis besøge en af øens store seværdigheder - Hammershus slotsruin. Naturstyrelsen stod for arrangementet, og de tog kontakt til A. P. Hellisen for at skaffe et transportmiddel, som kunne transportere dronningen fra parkeringspladsen og op til ruinen.

- Vi havde kort forinden begyndt at sælge ATV'er fra franske Goes, og de havde lige lanceret en elektrisk version af deres ATV med bøjler, lad og det hele. De var godt nok lidt skeptiske i starten og troede ikke helt, at sådan en lille elmotor kunne have ret meget power, men de blev klogere, da de nærmest fræsede hele gårdspladsen op under prøvekørslen, fortæller Kim Lykke Nielsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så nu er vi næsten blevet kongelig hofleverandør - selvom de kun havde ATV'en til låns.

Den elektriske ATV kan indregistreres som en bil, og der er ingen afgift på, fordi den udelukkende kører på el. Ifølge Kim Lykke Nielsen gør det den meget attraktiv for landmænd, der mangler et alsidigt køretøj, som de kan bruge til at køre med på offentlig vej i lokalområdet.