Det vakte stor debat, da et flertal i Folketinget gav Skats medarbejdere fri adgang til danskernes villahaver. Men diskussionen har tilsyneladende ikke afskrækket regeringen fra at komme med flere kontroversielle forslag, som skal gøre det nemmere at bekæmpe sort arbejde.

Denne gang drejer det sig om biler på gule plader, der fra 1. januar 2013 skal forsynes med både firmaets navn/logo og CVR-nummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tanken er, at oplysningerne skal skabe mere synlighed med arbejde, der foregår uden for normal tid, samt give de enkelte borgere en bedre mulighed for at reagere på noget, der ser mistænkeligt ud.

En dyr fornøjelse

De lovpligtige informationer skal påføres på begge sider af bilen, i kontrastfarve til bilen og på en måde, så man ikke umiddelbart vil være i stand til at tage dem af. Det oplyser kontorchef Per Hvas fra Skatteministeriets Processtyrelse.

Han understreger, at de nye regler kun omfatter varebiller til erhvervsmæssig brug - og altså ikke personbiler registreret på såkaldte papegøjenumre. Efterkommer man ikke kravene inden 1. januar, står man til en såkaldt ordensbøde.

- Det bliver 5.000 kroner første gang, 10.000 kroner anden gang, 15.000 kroner tredje gang, og så stiger det med 50 procent pr. gang derefter, siger Per Hvas, der forventer, at langt de fleste vil sørge for at overholde den nye lov, inden det når så langt.

For det bliver en "dyr fornøjelse" til sidst, lyder det fra kontorchefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Entydig identifikation

Han forklarer samtidig, hvorfor man ikke nøjedes med at stille krav om firmanavn/logo, men også vil have CVR-nummer på bilens sider:

- CVR-nummer er den mest entydige identifikation og den mest tydelige indikator af, hvem det er, der er den faste bruger af køretøjet, siger Per Hvas.

Hans argumenter gør du ikke indtryk på bestyrelsesformand i Håndværksrådet og formand i Dansk Håndværk Niels Techen, der er "principielt imod, at vi efterhånden er ved at udvikle os til et samfund, hvor vi stempler CVR i panden", som han siger det.

Du kan læse mere om, hvordan han ser på de nye krav, ved at klikke her.

200 kroner kan række

Allerede nu ser det ud til, at den nye lov vil give øget travlhed hos de firmaer, der har specialiseret sig i bilreklame og -skiltning. Således har bilreklamespecialisten adinmotion fra Odense fået en del henvendelser angående de nye regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer, at der kommer til at være stor efterspørgsel på det, lyder det fra direktør Kenneth Gregersen fra adinmotion.

Han fortæller, at det faktisk ikke koster ret meget mere end 1.000 kroner, hvis man kommer forbi hans firma for at dekorere bilen med de lovpligtige informationer.

Og har man logo eller firmanavn på bilens sider i forvejen - og det er der jo mange, der har - kan man leve op til lovens krav ved hjælp af et par hundrede kroner. Om det så er for eksempel hos adinmotin i Odense eller Viskilter.dk i Brøndby.

For i så fald er det kun CVR-nummeret, der skal tilføjes på bilens sider, og da bogstaverne blot skal have en minimumhøjde på 3 centimeter, er der ikke tale om det helt store skiltningsprojekt.

Mere om reglerne

Reglerne træder i kraft 1. januar 2013 og gælder for biler på 4 tons eller under (totalvægt), som er på gule plader og kun beregnet til erhvervskørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis bilen vejer 3,5 tons eller mindre, skal bogstaverne være mindst 3 cm høje. Er bilen over 3,5 tons, men under 4 tons, skal virksomheds navn stå med 10 cm høje bogstaver, mens CVR-nummeret også her skal stå med mindst 3 cm høje bogstaver og tal.

Virksomhedens navn og CVR-nummer skal stå på en måde, så der ikke sker en sammenblanding eller forvirring af de to oplysninger.

Hvis dit virksomhedslogo entydigt identificerer din virksomhed, må du godt benytte logoet i stedet for virksomhedens navn. Det kan for eksempel være, hvis din virksomheds navn indgår i logoet.

To skrivemåder

Informationerne må ikke stå på skilte, der kan tages af og på. Skiltene kan for eksempel fastgøres med selvklæbende plastfolie.

CVR-nummeret kan skrives på to måder - på samme linje og på to linjer, hvor "CVR" står øverst og selve nummeret nedenunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udenlandske varebiler skal synligt i bilens forrude have dokumentation for deres registrering i RUT-registeret.

Biler på papegøjeplader, inkasso-biler og specialkøretøjer som udryknings-, rednings- og sygetransportkøretøjer samt køretøjer til vejarbejde er ikke omfattet af reglerne.