Sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, der ikke er godkendt til brug i Danmark, er nu blevet forbudt at anvende i resten af EU, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Danmark har presset EU-Kommissionen og har fået fremrykket beslutningsprocessen med cirka halvandet år i forhold til normal procedure i denne type sager.

- Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, hverken i Danmark eller i resten af EU. Derfor bakkede vi fra dansk side fuldt op om Kommissionens forslag, og det er dejligt, at de har lyttet til vores kommentarer og sat en meget kort afviklingsfrist for stofferne, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-forbuddet mod brug af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl betyder ikke, at der ikke kan være rester af stoffet i fødevarer importeret fra lande uden for EU. Derfor bliver næste trin at få Kommissionen til hurtigt at træffe beslutning om forbud mod indhold i fødevarer, der importeres fra andre steder i verden, hvor det er tilladt at bruge stofferne.

- Vi er ikke i mål endnu. Vi arbejder videre for at få et EU-forbud mod indhold i fødevarer, så vi sikrer den bedste beskyttelse af forbrugerne. Indtil EU-forbuddet er implementeret, vil Fødevarestyrelsen i forbindelse med kontrol fjerne partier af frugt og grønt, der udgør en risiko, så vi sikrer beskyttelsen af de danske forbrugere, siger Mogens Jensen.

Det forventes, at Kommissionen fremsætter et forslag om forbud mod indhold af stofferne i fødevarer til afstemning i løbet af første kvartal af 2020