Lyt til artiklen:

DC øger vægtkompensation midlertidigt

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Andelsejere i Danish Crown bliver nu ekstraordinært kompenseret for nogle af de meromkostninger, der har været ved at holde grisene længere i stalden med tilbagevirkende kraft til grise slagtet i uge 1.

Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er flere faktorer, der gør, at vi lige nu har en pulje af udsatte grise på omkring 300.000, og det giver naturligvis forståelige frustrationer hos vores ejere. Det bliver forstærket af, at omkostninger til at producere grise lige nu stiger på både foder og energi, samtidig med at noteringen desværre er faldet. Derfor bliver kompensationsreglerne nu forbedret, så de ejere med tunge, udsatte grise ikke bærer en uforholdsmæssig stor del af omkostningerne, siger Nicolaj Nørgaard, der er direktør i Danish Crown Ejerservice.

Det betyder, at en andelsejer, der har leveret grise med en gennemsnitsvægt over 90 kg., bliver kompenseret for tab på kødprocent samt omkostningerne for at producere de ekstra kilo ud fra en gennemsnitlig foderpris på 2,30 kr. pr kg. Kompensationen gives med tilbagevirkende kraft fra uge 1, 2022, og dermed vil kompensationen også variere på baggrund noteringsudviklingen i perioden.

Er grisene leveret med en gennemsnitsvægt på 95 kg. og til en notering på 8,40 kr. pr. kg., er kompensationen 7,25 kr. pr gris. Er de leveret til 8,10 kr. pr. kg., er kompensationen 8,25 kr. pr. gris. Leveres de til en notering på 7,90 kr. pr. kg., er kompensationen 9,75 kr. pr. gris.

- Der vil være ejere, der har foderpriser, som både ligger over og under 2,30 kr. pr kg., og det vil afhænge af købstidspunkter, siger Nicolaj Nørgaard, og fortsætter:

- Alle kræfter i Danish Crown er sat ind på at få antallet af udsatte grise bragt ned, og det går den rigtige vej. Slagtevægten er på vej nedad, og i sidste uge faldt den med næsten 1 kg. i gennemsnit, og derfor skal ordningen ses som et midlertidigt værktøj til at sikre, at de andelsejere med mest udsatte grise ikke rammes ekstraordinært hårdere end deres kolleger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reguleringen vil foregå ugentligt og første gang i uge 5 med tilbagevirkende kraft og er også gældende for specialgrise.