Lyt til artiklen:

Europa-Parlamentet afviser at forbyde lange dyretransporter

00:00
Hastighed: ???x
02:52

En række europarlamentarikere og dyrevelfærdsorganisationer har længe kæmpet for et loft på otte timer for dyretransporter, men det blev i dag til et endeligt nej i det samlede Europa-Parlament.

Det ærgrer Socialdemokratiets medlem af Europa-Parlamentet, Niels Fuglsang, der har været med til at stille forslaget, og som længe har kæmpet for at forbyde de lange dyretransporter på tværs af EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag stemte Europa-Parlamentet om en række anbefalinger til at forbedre dyrevelfærden under transport. Anbefalingerne kan få stor betydning, når EU-Kommissionen næste år skal præsentere nye regler på området.

Et af forslagene var kravet om et loft på otte timer for dyretransporter, som i dag blev stemt ned af Europa-Parlamentet. Blandt de danske parlamentarikere stemte Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti samt Karen Melchior fra Radikale Venstre for, mens Venstre, Konservative samt Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre stemte imod.

Resultatet ærgrer Socialdemokratiets medlem af Europa-Parlamentet, Niels Fuglsang, der mener, at landbrugets interesser endnu engang vandt over dyrenes.

Landbrugslobbyen

- Et loft på otte timer for dyretransporter har været en af mine mærkesager, siden jeg blev valgt ind. Forskere og dyrevelfærdsorganisationer har adskillige gange dokumenteret, at mange dyr hverken har tilstrækkelig adgang til mad eller drikke på de lange transporter, og at de bliver stressede og syge under køreturene. Det er beviseligt både dårligt for dyrevelfærden, for sundheden og for forbrugerne. Derfor ærgrer det mig meget, at vi ikke fik kravet om et loft med i anbefalingerne. Det lader til, at landbrugslobbyen endnu engang trumfer dyrevelfærden, siger Niels Fuglsang.

Det var ikke kun forslaget om kortere transporttider, der blev stemt ned. Parlamentet stemte også nej til et forbud mod at transportere drægtige dyr og ufravænnede dyr, hvilket der ellers i første omgang var flertal for i det udvalg, som havde lavet forslaget til anbefalingerne. Det er ifølge Niels Fuglsang en sand tragedie, at det heller ikke kom med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye forslag næste år

- Det her er en rigtig dårlig dag for dyrevelfærden i EU. Lige nu bliver millioner af ufravænnede dyr sendt ud på lange køreture hvert år i EU. De små dyreunger både tørster og sulter på de lange køreturer, fordi de ikke selv kan finde ud af at spise eller drikke endnu. Det mener jeg grundlæggende er dyremishandling, der skal forbydes, siger EU-parlamentarikeren.

- Næste år præsenterer EU-Kommissionen sit nye lovforslag om dyretransporter, og der vil jeg gøre, hvad jeg kan for at få forslaget om otte timer ind i lovteksten. Så slaget er ikke tabt endnu. Men i første halvleg satte EU desværre profit over dyrevelfærd, siger han.