Lyt til artiklen:

Nyt ulvepar i Sydvestjylland

00:00
Hastighed: ???x
03:45

Danmark har således formentlig fået et nyt ulvepar i Sydvestjylland. Det vurderer forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som sammen overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

Siden januar 2020 har den danskfødte hunulv GW1434f været stationær i Skjern-reviret i Sydvestjylland. GW1434f er født i Ulfborg-reviret i Vestjylland i 2019, skriver Naturhistorisk Museum Aarhus i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nu tyder sporforløb og fotooptagelser på, at hun har fået en mage. Når ulve færdes sammen, vil det typisk dreje sig om et par eller beslægtede individer, det vil sige enten forløberen for eller resultatet af reproduktion.

Da GW1434f har opholdt sig alene i reviret igennem længere tid, er det oplagte scenarium, at en ny hanulv er ankommet og at de har etableret par. Forskerne arbejder på at identificere den nye hanulv ud fra en række spytprøver taget ved bidmærker på nedlagt hjortevildt og afføringsprøver samlet i reviret igennem efteråret.

Frivillige samler spor

Det er frivillige fra den nationale ulveovervågning, der har eftersøgt og indsamlet DNA-spor på vejene i området og ledt efter sporforløb. Hvis analyserne bekræfter, at der er tale on et nyt ulvepar, vurderer forskerne, at der er gode muligheder for, de bliver forældre i løbet af foråret 2022. Stærke indicier på forekomst af ulvepar i Skjern-reviret i Vestjylland.

Siden starten af september er der gentagne gange blevet registreret parallelle sporforløb af hvad, der kunne være to ulve, som har fulgtes ad. Aftrykkene har indikeret, at de to individer havde lidt forskellige potestørrelser som forventet hos et ulvepar.

Den 15. november observerede Sandra Eckhoff to ulve sammen. Selvom fundet er registret som et muligt (C3b) fund grundet mangel på billeder, er beskrivelsen troværdig. Den ene ulv blev beskrevet som større end den anden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vildtkameraer i området har ved gentagne lejligheder fotograferet enkeltdyr, som enten er registret som sikre (C1), sandsynlige (C3a) eller mulige (C3b) fund af ulve. Den 21. november 2021 registrerede et af kameraerne to ulvelignende dyr på samme billede.

Ulvepar

Selvom billedet er sløret, stemmer dyrenes størrelse og udseende (lange ben, kompakte tykpelsede kroppe, spidse ansigter, korte halse, buskede haler) så meget overens med ulves størrelse og udseende, at det må betegnes som sandsynligt, at der er tale om to ulve.

Senest har den nationale ulveovervågning modtaget et række fotos, som viser to ulve sammen den 27. november 2021, hvis størrelse og udseende stemmer overens med en han og en hun. Det kan med sikkerhed konstateres, at den ene ulv en han. Den anden og mindre ulv ligner hunulven GW1434f, som fra tidligere fotos vides at være lidt mere lys i ansigtet end flertallet de danske ulve.

Siden hunulven etablerede sig i Skjern-reviret i januar 2020, har det kun været et spørgsmål om tid før en hanulv ville komme forbi.

Siden der i den mellemliggende periode er indvandret mindst tre ubeslægtede enlige hanner til Danmark, er det mest overraskende i det indtrufne, at det ikke er sket tidligere. Nu genstår at fastslå identiteten af den ny hanulv, samt om de to ulve forbliver sammen. Derefter vil det være nyttigt at kortlægge det formodede ulvepars leveområde. Dette kræver systematisk eftersøgning efter friske ekskrementer, som indeholder DNA, samt vildtkameraer, som kan fotografere om ulvene går sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om det formodede ulvepar på ulveatlas.dk