Lyt til artiklen:

Nu kan biogaslastbilerne rulle mellem København og Aarhus

00:00
Hastighed: ???x
04:08

Snart kan den biogas, der bliver leveret fra landmænd, muligvis sende lastbiler ud på de danske motorveje.

Fredag den 27. august klima-, energi- og forsyningsminister Benny Engelbrecht indviede en ny biogastankstation til lastbiler. Tankstationen er en del af en grøn transportkorridor, der muliggør tung varetransport mellem København og Aarhus med biogas som brændstof. Projektet har fået støtte fra Vejdirektoratets pulje til omstilling af erhvervstransport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Bigadan i en pressemeddelelse.

Ikke mindre end ni virksomheder er gået engageret ind i projektet og har indtil videre investeret op mod 60 biogaslastbiler, der fremover skal levere dagligvarer og gods på brændstof produceret af bioaffald og husdyrgødning.

Positive erfaringer

REMA 1000 og Arla er blandt de virksomheder, der nu kickstarter den grønne omstilling af den tunge transport. Begge virksomheder så ved indvielsen meget positivt på mulighederne for at anvende biogas i grøn omstilling af den tunge transport.

- Det er vigtigt for os at komme i gang med at omstille vores transport af dagligvarer til mere klimavenlige lastbiler - og biogaslastbiler giver et markant fald i udledningen af CO2. Biogaslastbilerne giver desuden væsentligt mindre støj end dieselbiler - og derfor vil vi også gerne opfordre politikerne til at se på muligheden for levering af varer med biogaslastbiler flere timer i døgnet, da sådan en løsning kan være med til at opveje den højere pris på en biogaslastbil og for alvor bidrage til at skubbe på den grønne omstilling i transportsektoren, sagde Ole Thomsen, logistikdirektør i REMA 1000.

Arla har i to år testet to biogaslastbiler til distribution af mælk, og testen er gået så godt, at Arla nu investerer i yderligere fem biogaslastbiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Testen af biogaslastbilerne har været en stor succes. De har kørt upåklageligt, leverer en markant grøn omstilling, og chaufførerne er rigtig glade for at køre i bilerne. Derfor går vi nu fra test til regulær drift, hvor biogaslastbilerne bliver en fast bestanddel af vores flåde, sagde Arlas logistikdirektør Bo Svane ved indvielsen.

Han oplyste videre, at Arla har ambitioner om at øge andelen af grøn transport yderligere, og at biogaslastbiler er inde i billedet som en af de oplagte muligheder.

Ustøttet biogas kræver politiske initiativer

Transportbiogas kan reducere udledning af klimagasser markant og samtidig erstatte diesel i den tunge transport. Teknologien bag er den mest udbredte i resten af Europa, så det er muligt at omstille en større del af vognparken til biogas hurtigt og dermed for alvor tage hul på omstillingen af erhvervstransporten i Danmark allerede i dag, lyder budskabet fra virksomheden Bioman, der ejer og driver de nye biogastankstationer.

- Vi kan levere biogas til transport på markedsvilkår uden statsstøtte, men der er behov for at øge CO2-fortrængningen i transporten, hvis vi for alvor skal have sat skub i udviklingen, siger direktør Henrik Laursen, Bioman.

Sammenligner vi med landene omkring os, så er Danmark langt bagefter. I Tyskland har man vedtaget fortrængningskrav for klimagasser, der dobbelt så højt som det danske. De øvrige nordiske lande som Finland, Sverige og Norge bruger man op til 20 procent biobrændstof af det nationale brændstofforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det danske ambitionsniveau skal øges væsentlig i de kommende år - dels bør man udfase rapsolien og anden madolie hurtigst muligt og samtidig genindføre kravet om brug af avancerede biobrændstoffer, fortsætter Henrik Laursen.

Samtidig understreger han, at biogassektoren i Danmark har både kapacitet og ressourcer til at understøtte et markant mere ambitiøst CO2-fortrængningskrav.

- Vi kan sagtens levere mere biogas, end der er behov for, men ustøtttet biogas skal have markedsvilkår, der ikke kun sikrer en rimelig økonomi, men også at vi får løst de store klimaproblemer i Danmark. Lige nu vil det give mere mening at sende ustøttet dansk biogas til eksempelvis Tyskland, men det bidrager ikke til at reducere klimagasserne i den danske transport, siger Henrik Laursen.