Lyt til artiklen:

Ti landbrugsforeninger: Vi skal skære ned på forbruget af glyphosat

00:00
Hastighed: ???x
02:03

- Vi skal stoppe med at bruge glyphosat de steder, hvor det ikke er strengt nødvendigt. Ellers risikerer vi at miste retten til at bruge produktet. Det kan vi ikke leve med.

Sådan siger Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening. Sammen med landbrugsforeningerne bag Politisk Forum og Landbrug & Fødevarer Østjylland opfordrer han alle landmænd til at tænke sig om en ekstra gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver de i en pressemeddelelse.

- Inden du begiver dig ud på marken med sprøjten bag traktoren, skal du overveje, om det overhovedet er nødvendigt. Hvis ikke, skal du lade traktoren stå. Vi er nødt til at skære ned på forbruget af glyphosat, så vi også har mulighed for at bekæmpe ukrudt i fremtiden, understreger Nis Hjort.

En fælles opgave

I Danmark er forbruget af glyphosat steget over en årrække. Det har fået SEGES og Landbrug & Fødevarer til at udarbejde en handlingsplan, der skal sænke forbruget. Den bakker foreningerne i Politisk Forum og Landbrug & Fødevarer Østjylland op om.

- Vi må stå sammen om at løse opgaven. Der er stor politisk bevågenhed om glyphosat og en manglende forståelse for vores forbrug i befolkningen. Derfor er vi nødt til at gå forrest og vise, at vi har viljen til at skære ned på forbruget, der hvor vi kan - også selv om glyphosat er gennemtestet og hverken skadeligt for mennesker eller dyr. Vi har brug for politisk opbakning og samfundets accept, understreger Peter Poulsen, som er formand for Udvalg for Plante og Natur i Djursland Landboforening.

Indsatsområder

I handlingsplanen lister SEGES og Landbrug & Fødevarer en række indsatsområder op, hvor det er muligt at reducere forbruget af glyphosat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal bruge glyphosat med omtanke, så vi får knækket kurven og sat vores forbrug ned. Når vi i den kommende tid skal til at etablere vintersæd, er det vigtigt at overveje, om det er nødvendigt at bruge glyphosat for at holde rodukrudt nede. Vi skal begrænse vores forbrug til de marker, hvor der virkelig er et behov, slutter Henrik Nielsen, formand for Østjysk Landboforening.