Lyt til artiklen:

Seges: Ingen vildsvin i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Naturstyrelsen meddeler, at det sidste vildsvin, der var kendskab til på dansk jord, nu er nedlagt. Intensiv jagt og opsætningen af præventive hegn har således givet resultater.

Siden planen for reguleringen af vildsvin blev igangsat i januar 2018, er der nedlagt 157 vildsvin i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

- Grunden til, at vi er så bange for vildsvinene i Danmark, er, at vildsvinene kan risikere at samle madvarer op, som er smidt i naturen, og så bliver de syge. Derudover er det vigtigt at sørge for, at vi ikke har vildsvin i Danmark. Hvis vi får afrikansk svinepest i vildsvin, vil det være enormt svært at vise, at vi er fri for sygdommen igen, da vi ikke kan tage blodprøver af vildsvinene, siger Jan Dahl, chefkonsulent i afdelingen Fødevaresikkerhed i Landbrug & Fødevarer.

Fortsat bevågenhed

På nuværende tidspunkt er der således ingen meddelelser om observationer eller kendskab til dyr, som opholder sig nord for den danske grænse, oplyser Naturstyrelsen.

Det er dog kendt, at vildsvinene især i sommerhalvåret kan bevæge sig op på danske marker, og overvågningsarbejdet af vildsvinene fortsætter. En fortsat bevågenhed og indsats i grænselandet er derfor vigtigt, som et led i at sikre bedst mulig beskyttelse mod afrikansk svinepest.

- Vi kan heller ikke styre og smittebeskytte vildsvin, på samme måde som vi kan med tamsvin. Det vil sige, at det tager længere tid, før vi er fri for afrikansk svinepest igen. Mange lande udenfor EU lukker for importen et helt år fra det sidste fund i vildsvin. Den længere ventetid til vil betyde, at det bliver dyrere og dyrere for den danske svineproduktion og det danske samfund i det hele taget, forklarer Jan Dahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afrikansk svinepest udgør en af de mest betydningsfulde smitterisici for hele verdens svineproduktion, og udbredelsen af virusset presser sig stadig på i Europa. Der er i år til dato registreret 7.870 vildsvin smittet med ASF i Europa.

Smitte i tyske besætninger

Inden for den seneste uge er der fundet ASF i tre tyske tamgrisebesætninger, to hobbyhold med henholdsvis 2 og 4 grise, samt en økologisk besætning med 200 dyr.

- Det vides endnu ikke, hvordan besætningerne er blevet ramt, men det er områder med kendt smitte i vildsvin. Det er derfor mest sandsynligt, at besætningerne er blevet smittet af vildsvin, fortæller Jan Dahl.

I Tyskland forsøger man også at kontrollere smitten blandt vildsvinene ved opsætning af hegn, udvidelse af bufferzonerne og kontrol med transport.
Der er per 16. juli 2021 registreret 1.171 smittede vildsvin i Tyskland.

Vaccine mod ASF

Arbejdet med at finde en effektiv og sikker vaccine mod sygdommen fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amerikanske forskere er for nylig lykkes med at få vaccinen til at vokse i cellelinjer, således at forskerne ikke længere er afhængige af at skulle bruge celler fra levende grise. Dette gør, at produktionen af en mulig vaccine vil kunne skaleres op meget hurtigere end tidligere.

Udviklingen af smitten i Østeuropa og senest Tyskland, øger ønsket til en effektiv vaccine til brug i vildsvin, som dog trods nye forskningsgennembrud fortsat ligger en del år ud i fremtiden.