Automatisk oplæsning:

Klimaretssagen mod Danish Crown bliver dyrere end forventet

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Retssagen mod Danish Crown, der skal afgøre, om slagteriet vildledte forbrugerne med sin klimakontrolleret gris-kampange, bliver dyrere end forventet.

Det bliver langt dyrere end først antaget for de tre grønne organisationer Dansk Vegetarisk Forening, Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse at føre Danmarks første klimaretssag mod koncernen Danish Crown.

Det skriver Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

Sagen repræsenterer ingen økonomisk værdi for de tre grønne organisationer. Men Danish Crown har hævet indsatsen ved at argumentere for, at sagens værdi for dem er mindst 7,5 millioner kroner. Og Retten i Randers har netop på baggrund af dette afgjort, at sagens værdi er fastsat til 5 mio. kr. En afgørelse, som rykker en hel del ved de økonomiske forudsætninger for sagen. Udviklingen betyder, at alene den indledende retsafgift bliver over 120.000 kroner højere end forventet.

Det er Dansk Vegetarisk Forenings vurdering, at Danish Crown har interesse i, at retssagen bliver så dyr at føre, at de tre grønne organisationer af økonomiske årsager må opgive sagen, skriver de i pressemeddelelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi skal ikke have amerikanske tilstande i Danmark, hvor giganterne vinder retssager ved at gøre dem så dyre, at de små må opgive at fortsætte. Vi agter at fortsætte sagen, som vi mener har en enorm principiel værdi, siger foreningens generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

Sagen handler helt konkret om, hvorvidt Danish Crown A/S har overtrådt markedsføringsloven ved at markedsføre dansk svinekød som "mere klimavenlig, end du tror" og ved at anvende betegnelsen "klimakontrolleret gris". En kampagne, som tidligere er blevet kritiseret af både Forbrugerrådet og Concito, men som Danish Crown alligevel er fortsat med at føre. Danish Crown har i en skrivelse til Retten i Randers anført, at sagen for koncernen har en høj økonomisk værdi, og at koncernen tillige er bekymret for "tab af goodwill" og udgifter til "rebranding af konceptet", hvis den skulle tabe sagen.

For Dansk Vegetarisk Forening har sagen ikke nogen økonomisk værdi. Den handler ikke om penge, men om forbrugernes ret til at blive oplyst om fødevarernes egentlige klimaaftryk.

- Forbrugerne skal mødes med retvisende information og ikke vildledning, når de ønsker at købe klimavenlig mad. En intensiv produktion af svinekød kan aldrig blive klimavenlig, og det gavner hverken forbrugerne eller klimaet at blive ved med at påstå det, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Ufine metoder

I Klimabebevægelsen mener sekretariatsleder Frederik Roland Sandby, at udviklingen er et udtryk for "ufine metoder" fra slagterigiganten.

- De forsøger at stoppe vores stævning fra at blive optaget i retsystemet, da de godt ved, at de har langt større indtjening end vores non-profit foreninger. Det er overraskende, men med den store opbakning fra vores donorer er vi ikke skræmt. Vi tager sagen hele vejen for at få sandheden om Danish Crowns vildledende markedsføring frem, koste hvad det vil, siger han.

De grønne organisationer glæder sig over, at rigtig mange danskere tilsyneladende også mener, at sagen er vigtig at få prøvet ved domstolene. Blot 4 dage efter, at indsamlingen på klimaretssag.dk i begyndelsen af juni blev igangsat, blev målet på 200.000 kr. nået. Og pr. 19. juli har knap 1.100 danskere bakket op om sagen med donationer.