Lyt til artiklen:

DLG moderniserer fabrikken i Skave for 66 millioner kroner

00:00
Hastighed: ???x
04:38

I det nordlige Vestjylland i en lille by, Skave, ligger en økologisk DLG-fabrik, som har en årlig produktion på 130.000 tons økologisk foder, til både kvæg, svin, fjerkræ, kaniner og får.

DLG har bevilget 66 mio. kroner til en gennemgribende modernisering af fabrikken i Skave. I marts 2021 blev projektet endelig igangsat og hos fabrikschefen på stedet, Kim Nørgaard, vil begejstringen ingen ende tage.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det skriver DLG i en pressemeddelelse.

- Lige i disse dage er stemningen på fabrikken bare ekstra god. Vi er så glade for, at vi nu er i gang og glæder os til alt det nye, der venter forude. Det er jo så spændende at følge med i så stort et projekt, siger Kim Nørgaard.

Smartere og bedre produktion af færdigfoder

Helt konkret betyder de 66 mio. kr., at fabrikken får 21 nye doseringssiloer, en stor lagerhal med en kapacitet på 12.000 tons samt eget korntørreri og kornrenseri med en kapacitet på 30 tons i timen. Desuden kommer korn og råvareindtagningen til at ligge på samlet 250 tons i timen.

Specielt de 21 nye doseringssiloer er Kim begejstrede for, da de kommer til at gøre produktionen af økologisk færdigfoder nemmere og endnu bedre end førhen.

- Vi er jo en økologisk fabrik, og der er strenge krav til økologisk foderproduktion. Der er mange varenumre i økologiens verden, og nu får vi endelig mere plads til håndteringen af dem. Vi kommer til at producere færdigblandinger med flere forskellige råvarer på én gang og kan i sidste ende tilbyde kunderne et langt bedre produkt end førhen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fabrikkens nuværende siloer har en kapacitet på hhv. 10, 20 og 25 tons, og de nye siloer kommer til at kunne rumme op til 80 tons.

- Lige nu kører en af mine medarbejdere gummiged otte timer om dagen, fordi han hele tiden skal fylde råvarer på. Og inden fyraften skal siloerne gerne være helt fyldte, så produktionen ikke går i stå i løbet af natten. Med de nye siloer kan han i stedet direkte ved hjælp af computeren styre, hvor råvarerne eller kornet skal hen, efter bilerne har læsset det i påslaget, fortæller han.

Bæredygtigt, lokalt produceret græsprotein

At fabrikken i Skave fremadrettet får en generelt større kapacitet er ikke kun godt for slutproduktet til kunderne, men den nye lagerhal gør det muligt for fabrikken at huse større mængder af både korn og råvarer end førhen.

- Når vi får leveret råvarer, har vi på nuværende tidspunkt ikke pladsen til at huse det hele, så det bliver kørt til Struer havn, og derefter retur til os, når vi så er løbet tør. Det går jo ikke i længden, for det bliver jo kørt én gang for meget. Og vi skal jo reducere flyttefaktoren, forklarer han.

At fabrikken i Skave nu kan reducere flyttefaktoren er positivt set i lyset af både effektivisering og bæredygtighed. Også på fabrikken i Skave mærker de, at DLG har skærpet opmærksomheden på arbejdet med bæredygtighed, hvor bl.a. en del af den soja, de nu modtager på fabrikken, er verificeret og afskovningsfrit produceret. Desuden kommer fabrikken på sigt til at skulle bruge græsprotein produceret af DLG's datterselskab, BioRefine, der skal erstatte noget af den soja, de bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At følge udviklingen siden 1984

Ifølge Kim er projektet i Skave ambitiøst, og han glæder sig over at følge fabrikkens udvikling til også i fremtiden at varetage en økologisk foderproduktion - blot endnu bedre end tidligere. Kim har arbejdet på fabrikken siden 1984, først som lagerdreng, sidenhen fabriksmedarbejder, og i år 2000 blev han fabrikschef.

Generelt har arbejdskraften på fabrikken rodfæste i lokalområdet, og blandt andet det gode sammenhold er blevet stærkt gennem årene.

- Alle mine otte ansatte bor i lokalområdet, og vil du høre noget sjovt? For tre uger siden havde vi den femte medarbejder med 25-års jubilæum. Vedkommende er 48 år, og han startede i DLG som ferieafløser i en sommerferie og er blevet hængende lige siden, siger han.

Til spørgsmålet om, hvad han tror det skyldes, kommer svaret prompte:

- DLG er jo et dejligt sted at være. Ellers ville man jo aldrig blive her i så mange år. Derfor er det også ekstra spændende for os nu at se, hvad fabrikken i Skave egentligt bliver til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Moderniseringsprojektet i Skave forventes at stå færdig i løbet af 2022.