Automatisk oplæsning:

Ny whistleblowerordning skal bekæmpe fremmede plantesygdomme og snyd med økologi

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Landbrugsstyrelsen lancerer en whistleblowerordning, der skal gøre det nemmere at anmelde, hvis nogen ikke følger reglerne, der beskytter mod eksempelvis fremmede plantesygdomme.

Det kan være svært at stå i en situation, hvor man ved, at reglerne bliver brudt, men den, der bryder reglerne, er ens nabo, kollega eller chef. Derfor åbner Landbrugsstyrelsen en ny whistleblower-ordning, hvor mistanke om overtrædelser kan anmeldelses enkelt og sikkert på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hvis det for eksempel pludselig vrimler med billen japansk fyrrebuk, der kan gøre alvorlig skade på danske fyrretræer, er der pligt til at anmelde fundet. Oplever man, at den pligt bliver ignoreret, kan man med få klik orientere Landbrugsstyrelsen gennem den nye whistleblowerordning.

Forfalskede certifikater

Ordningen dækker områderne plantesundhed, genmodificerede varer og økologi. Her har Landbrugsstyrelsen tidligere fået henvendelser fra personer, der mistænker, at reglerne bliver brudt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har for eksempel oplevet, at en virksomhed har forfalsket plantesundhedscertifikater, der er resultatet af en officiel kontrol, der skal sikre, at der ikke kommer fremmede plantesygdomme ind i landet. Det blev standset takket være et tip til Landbrugsstyrelsen, da en vaks person opdagede, at certifikatets løbenummer havde ét ciffer for meget, siger Kristine Riskær, enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

På økologiområdet kan man for eksempel anmelde, hvis man ved, at der bliver sprøjtet med pesticider på en økologisk mark, eller at produkter bliver solgt som værende økologiske, selvom de ikke er det.

Hun håber, at whistleblowerordningen kan øge bevidstheden om, at reglerne skal overholdes. Også af styrelsens egne medarbejdere. Den nye whistleblowerordning kan nemlig også bruges, hvis man oplever, at Landbrugsstyrelsen ikke overholder reglerne, når styrelsens medarbejdere er ude på kontrol.

Anonymitet er valgfrit

Har man mistanke om snyd, kan man benytte den nye whistleblowerordning ved at udfylde et skema på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. I modsætning til en mail eller et telefonopkald kan man via skemaet gøre Landbrugsstyrelsen opmærksom på overtrædelser uden at give sig selv til kende.

- Der kan være situationer, hvor man risikerer at komme i klemme på sit job eller i nabolaget, hvis man gør myndighederne opmærksom på, at reglerne bliver brudt, og med en anonym anmeldelse kan vi undersøge sagen. Får vi brug for supplerende oplysninger er det en klar fordel, at vi kan kontakte anmelderen, men det er altså ikke en betingelse for at sende anmeldelsen, siger Kristine Riskær.