Lyt til artiklen:

Gefion om vandplanerne: Uklare spilleregler truer arbejdspladser

00:00
Hastighed: ???x
03:24

-Når Miljøstyrelsen, forskere og regeringen hele tiden flytter målstregen længere og længere væk, så når vi aldrig i mål - det er unfair og uklare spilleregler, siger Torben Hansen fra Landboforeningen Gefion om det udspil til nye vandplaner, som regeringen har præsenteret.

Det er øgede reduktionskrav og flere efterafgrøder i områder, der ikke før har været i Miljøstyrelsens søgelys, der får Torben Hansen til at stille spørgsmålstegn ved hel grundlaget for vandplanerne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Gefion i en pressemeddelelse.

- Jeg er ærlig talt vred over den faglige slingre-kurs, Miljøstyrelsen kører: de områder, der før var hårdt ramt af reduktionskrav op til 125 pct. går nu heldigvis fri. Men nu vælter der højere kravene ned over oplandene til Roskilde Fjord, Isefjord og Køgebugt - områder, som man ikke har skelet til de sidste 10 år. Samtidig undrer Gefion sig over kravene, fordi man tidligere ikke har haft mulighed for at lave kollektive indsatser som minivådområder i fx oplandet til fx Roskilde Fjord.

Hvorfor er der pludselig massive krav til områder, som før ingen interesse havde? Det nærmer sig det useriøse, mener Torben Hansen og fortsætter:

-Hvordan skal vi have tillid til, at der er regnet rigtigt denne gang, når de vandoplande, der før havde massive reduktionskrav nu går fri, mens områder, som styrelsen ikke tidligere har haft interesse i, nu bliver smadret af efterafgrøde-hammeren. Det er useriøst at regulere et erhverv på den måde: hvordan skal vi have tillid til beregningerne fra DCE på Aarhus Universitet, når den kurs de har lagt i to vandplaner ændres fundamentalt i den tredje? spørger Torben Hansen, der påpeger, at hvis vi skal tro på de reguleringskrav, der kommer i den tredje plan, så må der være nogen, der har regnet forkert i de to forrige planer:

-Ellers ville indsatserne ikke ændre sig så markant, som det er tilfældet, siger formanden for Gefion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at det er dybt problematisk, at vi endnu ikke kender tallene bag kravene og at hele indsatsen er uigennemskuelig. Formanden understreger, at så snart man kender tallene bag beregninger, så vil der blive kigge ned i dem.

Krav om time out og second opinion

De forrige vandplaner blev, efter pres fra Landbrug & Fødevarer, set igennem af internationale forskere, der gav landbruget medhold i, at man skal tage højde for de særlige forhold, der kan gøre sig gældende i de enkelte vandoplande. Det mener Gefion man skal gøre igen og kræver derfor en timeout, hvor man får nye øjne på planerne og sikkerhed for, at der ikke igen er regnefejl i de oplysninger, der ligger til grund for så voldsom en regulering af erhvervet. Derfor har Landbrug & Fødevarer en tæt dialog med udenlandske forskere, der arbejder med nogle realistiske løsninger til, hvordan man får den ønskede, økologiske tilstand.

Ønske om flere vådområder og stenrev og andre kollektive virkemidler

Det undrer formanden for Gefion at man ikke i højere grad tager de kollektive virkemidler med i spil, men satser så ensidigt på de virkemidler på dyrkningsflade. Det er eksempelvis minivådområder, de store kommunale vådområder og ikke mindst de marine virkemidler som stenrev og muslinger, der skal mere fokus på. Derfor er han afvisende overfor restriktioner på dyrkningsfladen, som forringer konkurrenceevnen og sætter tusindvis af arbejdspladser på spil.

Torben Hansen glæder sig dog over, at den blå blok holder sammen, og han håber på et bredt forlig, der sikrer produktion og arbejdspladser.