Lyt til artiklen:

- Jeg er megastolt af at være dansk landmand

00:00
Hastighed: ???x
04:30

- Jeg er megastolt af at være dansk landmand, og jeg er megastolt af at skulle være en del af løsningen i opgaven med fremtidens bæredygtige og effektive fødevareproduktion. Her spiller mælk en vigtig rolle i kraft af sin høje næringsværdi.

Det skortede hverken på gåpåmod, ambitioner eller holdninger, da den 25-årige agrarøkonom Helena Volsmann Jørgensen på et møde onsdag den 9. juni beskrev, hvordan hun som landmand vil producere mælk med et lavt klimaaftryk. Tilhørerne var en række politikere og journalister, ledere fra Tænketanken Frej samt en lærer fra Dalum Landbrugsskole. Det skriver mejeri.dk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Konkret handling

Mødet var arrangeret af Mejeriforeningen og fandt sted på den unge kvindes fødegård, Højvang, ved Gislev på Fyn, som hun vil overtage efter sine forældre. Temaet for træffet på bedriften var 'Hvordan tager de unge landmænd bæredygtighedsstafetten videre?'. Det havde Helena Volsmann Jørgensen mange bud på.

Over for tilhørerne fortalte hun - på baggrund af sin hovedopgave fra Dalum Landbrugsskole - hvordan hun vil omsætte nogle af FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling til konkret handling på Højvang. Blandt andet skal en vindmølle levere strøm til bedriften, mens en solcelledrevet robot skal rense gårdens 270 ha jord for ukrudt uden brug af sprøjtemidler.

-Den slags kræver større investeringer, men som noget af det første vil jeg anlægge blomsterstriber på markerne til gavn for bier og andre insekter. Det er et lille skridt, men alting tæller i den store sammenhæng. Det gælder om at se muligheder i stedet for begrænsninger, forklarede Helena Volsmann Jørgensen.

Bæredygtighed og effektivitet

Når det handler om bæredygtighed, behøver Helena Volsmann Jørgensen ikke at begynde fra bunden. Hendes far, Klaus Jørgensen, har nemlig i årevis arbejdet på at reducere bedriftens klimaaftryk. Vel at mærke uden at gå på kompromis med hverken effektivitet eller velfærd for Højvangs 330 jerseykøer. Heraf er knap halvdelen opdræt, mens 170 køer i snit leverer 10.700 liter mælk om året.

- Jerseykøer er forholdsvis små og giver mindre mælk end sortbrogede køer. Men vores ydelse ligger i landets bedste tredjedel, fordi vores dyr er sunde. Sunde køer giver meget mælk, fortalte Klaus Jørgensen under en rundvisning på gården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her forklarede han også, hvordan overskudsvarme fra mælkeproduktionen bruges til at opvarme vand til rengøring af bl.a. malkerobotterne, hvilket nedsætter forbruget af strøm. Og meget passende for mødets tema om bæredygtighed blev rundvisningen 'forstyrret' af en tankbil fra Faaborg-Midtfyns biogasanlæg.

- Vi leverer gylle til anlægget, får den afgassede gylle retur og bruger den til at gøde markerne. I afgasset form er gyllen lettere optagelig for planterne og afgiver færre klimagasser. Det vil vi som landmænd selvfølgelig gerne godskrives for i vores CO2-regnskab, men p.t. får biogasanlægget gevinsten. Det bør laves om, sagde Klaus Jørgensen.

Den bemærkning gik rent ind hos Karin Gaardsted, medlem af Socialdemokratiets miljø- og fødevareudvalg.

- Sådan skal det da ikke være, sagde den socialdemokratiske politiker.

'Dansk landbrug skal bestå'

Under mødets afsluttende debat på gårdspladsen roste Karin Gaardsted Klaus Jørgensen for sin dyrkning af hestebønner og græs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vejen frem i stedet for at importere soja fra Sydamerika og er et eksempel på, hvorfor dansk landbrug skal bestå og udvikle sig. Det fremgår også af Socialdemokratiets landbrugsudspil, som inddrager landbrugets egne planer på klimaområdet og sætter dem ind i rammer, der kan reducere erhvervets CO2-udledning, sagde Karin Gaardsted.

Hun fik opbakning af SF's landbrugsordfører Rasmus Nordqvist:

- Ingen vil afvikle landbruget. Men vi står i en klimakrise og en biodiversitetskrise, der kræver hurtig handling. Her er det vores opgave som politikere at udvikle redskaber, der støtter de mange gode tiltag, som landbruget er i gang med.

I den sammenhæng kaldte han det 'rigtigt inspirerende' at besøge Højvang og i praksis se en mælkeproducents bæredygtighedstiltag.

- Og så er det spændende, at du, Helena, kommer med din landmandsuddannelse og peger på flere initiativer. Det gør det næsten svært at vente på generationsskiftet, sagde Rasmus Nordqvist.