Lyt til artiklen:

Grøn elnet skal indfri klimamål om 70 procent reduktion

00:00
Hastighed: ???x
03:56

Aftalen lægger første grundsten til, at vi i Danmark i fremtiden kan bruge grøn strøm langt mere end i dag. Det er centralt for at indfri klimamålet om 70 procents reduktion i 2030. Aftalen lægger fundamentet for regeringens kommende elektrificeringsstrategi.

For at sikre en grøn omstilling af Danmark og 70 procents reduktion i vores udledning af drivhusgasser skal vi bruge grøn strøm i langt flere sammenhænge, end tilfældet er i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal for eksempel bruges mere strøm til opladning af elbiler og individuelle varmepumper. Det kræver, at de virksomheder, som leverer strøm til danskerne, de såkaldte netvirksomheder, får nye rammer, som understøtter, at elnettet kan håndtere det øgede forbrug, uden at elpriserne skyder i vejret.

Aftalen er dermed det første vigtige skridt mod at sikre, at det danske distributionsnet for el er gearet til fremtidens øgede forbrug af grøn strøm, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

- I fremtiden skal Danmark i langt højere grad drives af grøn strøm. Med den her aftale lægger vi fundamentet til elektrificeringen af Danmark. Vi sikrer, at elnettet ikke bliver en stopklods, men derimod et solidt udgangspunkt for at understøtte den grønne omstilling. Aftalen er med til at sikre, at vi er på forkant med udviklingen samtidig med, at det ikke bliver på bekostning af forbrugernes elregning, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Opbakning fra L&F

Landbrug & Fødevarer er overordnet tilfredse med den ny aftale om el-infrastruktur.

Aftalen rummer en række elementer, som vil kunne medvirke til lavere omkostninger for brugerne af elnettet, hvis der sammenlignes med den eksisterende regulering. Det er for eksempel klare rammer for elnetvirksomhedernes virke, leveringskvalitet, datafrisættelse og en styrkelse af Forsyningstilsynet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vurderer Niels Peter Nørring, klimadirektør i Landbrug & Fødevarer.

- Det er positivt med en mere klar og gennemsigtig konkurrencemæssig adskillelse mellem monopoldelen og så kommercielle aktiviteter i elnetselskaber. Det er bydende nødvendigt at holde fokus på omkostninger, så vi ser gerne, at man arbejder videre på endnu flere initiativer, som kan være med til at sikre den billigst mulig elforsyning til virksomhederne, siger Niels Peter Nørring.

Han fremhæver i den forbindelse, at det er positivt, at Forsyningstilsynets rolle styrkes i forbindelse med godkendelse af større investeringsomkostninger og den løbende kontrol med net-selskaber mv.

- Landbrug & Fødevarer bakker stærkt op om et kompetent og omkostningseffektivt Forsyningstilsyn. Vi hilser det meget velkomment, at både branchen og andre interessenter vil blive inddraget i udvikling og fastsættelse af elnetselskabernes meromkostninger ved øget belastning af elnettet og investeringsomkostninger. Det er en udvikling, som vi har efterspurgt, siger Niels Peter Nørring.

Kommende strategi

Aftalen leverer også på ét af benene i den kommende elektrificeringsstrategi. Når reguleringen af netvirksomhederne gøres klar til den øgede elektrificering skabes endnu bedre forudsætninger for, at den grønne strøm bliver udnyttet bedst muligt, og at aktører på tværs af sektorer får de bedste muligheder for at elektrificere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der sikres samtidig ordnede forhold i elsektoren, med lige konkurrenceforhold mellem netvirksomhederne, der beskytter forbrugeren mod højere elpriser. Aftalen indeholder også en opdatering af reguleringen for strømafbrud hos forbrugerne, hvor der er balance mellem omkostninger og leveringskvaliteten. Det sikrer tryghed for strøm i stikkontakterne, også i en fremtid med et væsentligt anderledes elforbrug.

Aftalen er indgået mellem regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance samt Alternativet, og den sikrer dermed en robust og fremtidssikret regulering.