Automatisk oplæsning:

Minkudbetalingerne har rundet 1,6 milliard

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Regningen for tvangsaflivningerne af samtlige mink i Danmark er langsomt ved at blive betalt tilbage til minkavlerne. Fødevarestyrelsen oplyser, at 1.695.948.951 kroner er tilbagebetalt til avlerne.

Den samlede regning for de aflivede mink løber estimeret op på hele 19 milliarder. Fødevarestyrelsen er nu oppe 2.553 udbetalinger for honorar for aflivningerne, erstatning for skindværdi og tempobonus. Flere udbetalinger kan godt vedrører samme avler.

Regeringen har blandt andet fået kritik for at den samlede regning i hele minksagen løber løbsk.

Fødevareminister Rasmus Prehn og miljøminister Lea Wermelin er flere gange kaldt i samråd for at redegøre for forløbet og størrelsen på regningen for oprydningen.

På et samråd 5. maj beklagede Rasmus Prehn hele forløbet. Han havde helst set, at minkene aldrig var blevet begravet i første omgang.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det man traf beslutningen på baggrund af, det var den risikovurdering Statens Seruminstitut fremkom med, lød det fra Rasmus Prehn i sit svar til Rene Christensen, og fortalte videre, at havde man haft mere tid til at træffe beslutningerne, så havde man ikke gravet minkene ned, men da forbrændingsanlæggene svarede tøvende, så fortalte Rasmus Prehn, at man valgte at gøre, som man har gjort, nemlig at grave de fire millioner døde mink ned.

Beregninger fra Miljøstyrelsen viser, at det kostede 55 millioner kroner at grave minkene ned ved Kølvrå og Nr. Felding og 72,5 millioner kroner at grave dem op.

Men selve oprydningen stopper ikke der, da kvælstoffer fra minkene er sivet ned i jorden. Det koster 150 millioner kroner over de næste fem år at rydde op efter det.