Lyt til artiklen:

Undersøgelse kortlægger fysiske krav til forskellige jobs

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har undersøgt, hvordan de fysiske krav til forskellige jobtyper fordeler sig.

Undersøgelsen har udmøntet sig i en tabel, hvor forskellige jobtyper har fået en score baseret på et indeks for, hvor fysisk krævende de er. De fysiske belastninger er målt ud fra et ergonomisk indeks, som kombinerer 7 ergonomiske faktorer (gående/stående arbejde, vrid i ryggen, arbejde med armene over skulderhøjde, gentagent armarbejde, hugsiddende eller knæliggende arbejde, skub/træk, løft/bæring).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke overraskende er jobs i håndværksbranchen højtscorende, men også landmænd og gartnere er at finde i toppen med et indeks på 34.2. Malere ligger i toppen med et indeks 47.1.

- Der er stor forskel på, hvor fysisk krævende de forskellige jobs er. Mens nogle medarbejdere er næsten helt stillesiddende, er der andre, der bruger kroppen rigtig meget i løbet af arbejdsdagen. Det har stor betydning for hvilke indsatser, der er behov for i forhold til at fremme et mere sundt og sikkert arbejdsmiljø, fortæller professor Lars L. Andersen, NFA.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet Sund og sikker hele arbejdslivet, der undersøger alderens betydning af sammenhængen mellem arbejdsmiljø og helbred baseret på ca. 100,000 spørgeskemabesvarelser i Arbejdsmiljø & Helbred koblet til nationale registre.