Lyt til artiklen:

Digital styring af gyllehåndtering

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Et nyt styringsredskab kaldet eGylle vil gøre det nemmere for dig og bedre for miljøet ved at tildele optimal gylle- og handelsgødning. Du vil med eGylle kunne tildele den rette mængde gødning, og det vil resultere i en mindre udvaskning af kvælstof. Systemet kan tage højde for kvælstofmængden i gyllen og klimatiske forhold, så det er muligt at tildele præcist.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Store variationer i gyllens sammensætning gør det i dag svært at tilføre præcis den rette mængde kvælstof pr. hektar. Det viser erfaringer fra blandt andet Landbrugsstyrelsens Pilotprojekt for præcisionslandbrug.

- Totalt set forventer vi, at dansk landbrug vil kunne reducere udvaskningen af kvælstof med mindst 1.400 tons pr. år med det nye styringsredskab. Samtidig kan den enkelte landmand gøde sine marker præcist og dermed øge sit høstudbytte med 220 kilo korn pr. hektar, fortæller projektleder Torkild Birkmose fra SEGES, der er landbrugets faglige videns- og innovationshus.

- Vi arbejder på projektet med at gøre det så enkelt som muligt for landmændene. Systemet skal tage højde for kvælstofmængden i gyllen og vejrforholdene, så det er muligt at tildele præcist, forklarer Torkild.

Sensorer på gyllevognen kan måle solskin, temperatur og vind, som har betydning for, hvor meget ammoniak, der fordamper og forsvinder. Har man ikke sensorer, kan data fra Danmarks Meteorologiske Institut bruges til at beregne gylleeffekten i stedet.

Data indsamles automatisk under kørslen og sendes tilbage til programmet med gødningsplanen. Det hjælper dig til bedre at tildele kvælstof og ikke gøde hverken for meget eller for lidt. Det er præcisionslandbrug, hvor det for eksempel bliver logget på GPS, hvilken side af marken der får gylle fra hvilken tank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elektronikproducenten Thorsen-Teknik står for hard- og software, mens Seges arbejder på at få sine tre programmer, som du bruger i dag til manuelt at styre gyllehåndteringen, til at tale bedre sammen.

Løsningen testes først som funktionstest, hvor data flytter rundt imellem systemerne, og derefter afprøves den på gyllevogne.

rich-media-3
Illustrationen viser arbejdsgangene af data fra CropManager, gyllevogn, sensorer, laboratorier og Gylleeffektberegner. Illustration: Thorkild Birkmose, Seges.