Lyt til artiklen:

Flere detaljerede regler for økologikontrol er nu vedtaget og gælder fra 2022

00:00
Hastighed: ???x
01:31

Med de nye regler præciseres det, at der ved hver økologikontrol skal være mindst én sporbarhedskontrol og én massebalancekontrol, der er baseret på regnskabsdokumenter.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Herudover omhandler bestemmelserne også formelle krav til økologicertificerede grupper af producenter.

Sporbarhedstjekket skal gennemføres for ét udvalgt parti, og skal især klarlægge leverandøren af partiet, og sikre, at partiet er omfattet af en økologierklæring, samt er holdt adskilt under håndteringen.

Massebalanceregnskab skal gennemføres ud fra regnskabsdokumenter og lagerbeholdning og skal sikre, at der er en mængdemæssig balance. Det vil for eksempel omfatte indkøb, høstudbytte, lagerbeholdning, muligt tab og salg.

Kravene stemmer i deres udgangspunkt overens med det, der allerede foregår ved en økologikontrol i dag, og vil derfor i praksis ikke være væsentligt anderledes end nu. De præciserede krav til sporbarhed og massebalance vil blive beskrevet nærmere i økologivejledning 2022.

Disse regler er en del af en større økologikontrolpakke med gennemførelsesbestemmelser til den nye økologiforordning 2018/848. Der kommer derfor i løbet af forsommeren stadig lidt flere detailregler om kontrol.