Lyt til artiklen:

Politiet advarer maskinhandlerne

00:00
Hastighed: ???x
03:40

En "mælkebonde" i Holland ville sælge sin Volvo-minilæsser. Derfor tikkede der i begyndelsen af april en tilbudsmail ind i indbakken hos maskinhandleren KSM Trading i Nyborg.

- Den skulle koste 31.000 euro. Det var hverken dyrt eller billigt. Han gav os sit hollandske CVR-nummer, men skrev i mailen, at han kun talte hollandsk, så han ville helst, at vi bare skrev med hinanden via mail, fortæller en noget ærgerlig Dan Michelsen, der stod for handlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For mælkebonden var virkelig nok - han anede bare intet om, at en anden, en svindler, brugte hans identitet til at sælge en opdigtet minilæsser. Svindleren ville ikke gå ned i pris, men ville gerne betale for fragten til Danmark, skrev han. Pengene blev overført - og så var der ellers radiotavshed.

- Det er kraftedeme træls, lyder det ærligt fra Dan Michelsen.

Langtfra enestående

Den type kriminalitet, som KSM Trading blev ramt af, er desværre ikke uset. Alene i Sydsjællands- og Lolland-Falsters politikreds er der to tilfælde, hvor svindlere har haft held til at gennemføre en handel uden en vare.

- Som kriminalitet betragtet er det jo sådan set banalt nok. Det er det samme, om man køber en bluse på Den Blå Avis for 200 kroner, som aldrig dukker op, eller om man køber en ikke-eksisterende gravemaskine til en kvart eller en halv million kroner i Holland, siger Lars Larsen, der udelukkende arbejder med økonomisk kriminalitet hos politiet i Næstved.

Her er den typiske metode svindlerne bruger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Gerningsmanden researcher på maskinhandlerens hjemmeside og finder ud af, hvilke typer maskiner han handler med.

2. Så sender gerningsmanden en uopfordret mail til maskinhandleren, hvor han oplyser, at han har en maskine eller flere til salg, og de to aftaler en attraktiv købspris.

3. Gerningsmanden skriver på engelsk, men skriver her samtidig, at han kun kan tale hollandsk, så kommunikationen kan kun ske på mail.

4. Maskinhandlerne overfører beløbet til, i dette tilfælde en hollandsk bankkonto, men der kan også være tale om konti i andre lande.

Gode råd

- Pengene er væk, og det er tit svært for ofrene at få erstatning, siger Lars Larsen, der samtidig peger på fire måder, man kan sikre sig mod at blive snydt som maskinhandler:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Vær kritisk - og overvej kraftigt, om du vil løbe den risiko, at overføre så store beløb til en konto og et selskab, man ikke har handlet med før.

2. Find officiel kontaktinfo på virksomhedens egen hjemmeside. Tjek om nummeret i din mail - og mailadressen - er det samme som på hjemmesiden - og ring til dem. Snak med dem og find ud af, om de forstår sig på de maskiner, de vil sælge.

3. Research virksomheden, du vil handle med. Man kan for eksempel finde virksomheden og muligvis officielle kontaktoplysninger på opencooperates.com.

4. Vent med at betale indtil maskinen er leveret i din indkørsel. Du kan eventuelt undersøge, om der er mulighed for at anvende en anerkendt escrow-service - en mellemmand, der mod et gebyr håndterer betalingen.

Dan Michelsen hos KSM Trading i Nyborg føler, han var så forsigtig som mulig. Prisen var hverken højt sat eller mistænkeligt billigt. Tilbuddet kom på mail, som sædvanligt i den branche. Dan Michelsen fik endda noget af sin egen familie i Holland til at tjekke mælkebonden. Alt så tilforladeligt ud, netop fordi svindleren benyttede sig af identitetstyveri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kunne selvfølgelig være fint, hvis man kunne overføre pengene til en bank, der så først udbetalte pengene, når maskinen var vel ankommet, siger han i dag.

Politiet efterforsker nu sagerne i samarbejde med politiet i Holland.