Lyt til artiklen:

Debat: Stavnsbåndet er ophævet - også i landbruget

00:00
Hastighed: ???x
02:11

D'herrer, Christian Juhl og Søren Søndergaard, begge folketingsmedlemmer for Enhedslisten, leverer i en kronik i Avisen Danmark den 11. maj på megen spalteplads en indsigtsfuld og historisk interessant gennemgang omkring 100-året for indførelsen af Medhjælperloven.

Kronikken har et langt tilløb - og tager sit afsæt helt tilbage ved Christian den VI's indførelse af stavnsbåndet tilbage i 1730. Når vi har rettet blikket mod kronikken, så skyldes det ikke mindst overskriften: Stavnsbåndet er ophævet i landbruget, men ....

Artiklen fortsætter efter annoncen

For ud over den historiske gennemgang, så retter de to folketingsmedlemmer en mere eller mindre generaliserende kritik af arbejdsforholdene for udenlandske medarbejdere med sætningen:

Der går en lige linje fra stavnsbåndet over tyendeloven, medhjælperloven til vore dages omfattende brug af udenlandske arbejdere ofte under kummerlige forhold. Citat slut.

Det er her, at folketingsmedlemmerne benytter deres historieskrivning til lige at få afleveret et budskab om, at det da også er for galt med de mange udenlandske arbejdere, som er beskæftiget i landbruget.

I Sønderjysk Landboforening servicerer vi via vores HR- og arbejdsgiverservice hundredvis af landmænd med blandt andet udarbejdelse af løn. Her vi ved, at landmændene vitterlig har ansatte med udenlandsk baggrund. Rekrutteringen ville nærmest være en umulighed uden de udenlandske ansatte. Men det foregår altså til overenskomstmæssige forhold, uanset om det er unge praktikanter, medarbejdere eller driftsledere. En udenlandsk medarbejder, der får en stilling som fodermester, er garanteret en månedsløn på 26.918 kroner. Som minimum. Det er en løn, som skal matche en dansk kollega i tilsvarende stilling.

Vi ved, at der findes brodne kar. Det gør der desværre også i landbruget, ligesom det er tilfældet i andre erhverv. Det er dem, politikerne og vi som samfund skal komme til livs. Det er ikke ved at benytte en historisk gennemgang til lige at få afleveret et budskab om, at det ofte står galt til med de ansattes forhold i landbruget. For det er ikke sandheden. Det er undtagelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For stavnsbåndet er ophævet. Også i landbruget.