Automatisk oplæsning:

Foreninger: Fremtidens dyrkningssystemer skal løse både klima- og biodiversitetskrisen

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife-Danmark, Danmarks Jægerforbund og Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark appellerer til at tænke i

Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife-Danmark (DOF), Danmarks Jægerforbund (DJ) og Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK) appellerer i et åbent brev regeringen samt Miljø- og Fødevareudvalget til at være opmærksom på vigtigheden af at bruge løsninger i landbrugets grønne omstilling.

Det åbne brev er sendt til fødevareminister Rasmus Prehn, miljøminister Lea Wermelin, erhvervsminister Simon Kollerup, klimaminister Dan Jørgensen og medlemmerne af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Klimaudvalg og Erhvervsudvalg.

- Vi har to omfattende kriser, både en klimakrise og en biodiversitetskrise. Begge hænger i høj grad sammen med måden, jorden dyrkes på. Der kan lagres store mængder CO2 som livgivende humus i jorden, og den meget negative udvikling i bestandene af agerlandets fugle-, insekter- og vildtarter kan vendes. Fra vores tre foreningers side kan vi ikke understrege tydeligt nok, hvor vigtigt det derfor er at samtænke løsningerne på de to kriser, skrives der i det åbne brev.

Foreningerne skriver endvidere, at landbrugets klimabelastning skal nedbringes markant med alle kendte og tænkelige midler. Her bliver Conservation Agriculture nævnt som et specifikt fokuspunkt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Omlægning til CA kan implementeres meget hurtigt i forhold til mange af de øvrige skitserede løsninger samtidig med, at fødevareproduktionen opretholdes efter omlægningen. En omlægning til CA vil derfor være omkostningseffektiv for samfundet uden at trække det økonomiske tæppe væk under den enkelte
landmand, står der i brevet.

- Omlægningen bidrager desuden med solide resultater for både klima og biodiversitet samtidig med, at der skabes langt større klimarobusthed i forhold til vejrekstremer som kraftig nedbør og vind. Den understøtter endvidere såvel målsætningerne i reformen af EU's fælles landbrugspolitik som EU's strategi for biodiversitet.