Lyt til artiklen:

Lea Wermelin: Tre procent af landbrugsjorden skal være natur

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Havet fylder meget i den danske landbrugsdebat, og det fylder meget hos danskerne, og ikke mindst fordi én million danskere bor under én kilometer fra kysten, men livet under havoverfladen er ifølge Lea Wermelin under pres.

- Store mængder næringsstoffer ender i vores havmiljø, hvor det presser det liv og det lys, som skal være der, lød det fra Lea Wermelin på regeringens pressemøde den 28. april, og hun uddybede, at selvom der er blevet gjort meget for at bedre tilstanden, så er vi ikke i mål.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- En foreløbig vurdering siger, at der er behov for reduktion på cirka 15.000 tons i 2027. Med dagens udspil i dag tager vi et markant ryk, lød det fra miljøets minister, som mener udspillet fra regeringen giver renere vand til de kommende generationer samtidig med at man lever op til EU's vandrammedirektiv.

De konkrete tiltag i regeringens nye plan for landbruget vil betyde reduktioner på 10.400 tons kvælstof, hvilket vil sige, at udspillet når to-tredjedele af vejen via målrettet regulering som efterafgrøder, og så er der kollektive virkemidler som genskabelse af vådområder med i planen.

Evaluering i 2024
Men synergierne imellem klima og miljøet skal også udnyttes, og her leverer kvælstofindsatsen med udspillet ifølge Lea Wermelin 0,6 millioner tons CO2 reduktion i 2030.

- Vi vil gerne tænke mindre i siloer og mere i sammenhænge, hvor vi både gør noget godt for vores miljø og vores klima.

Senest i 2024 skal indsatsen på klimaområdet evalueres, så det bliver synligt, om planen virker. Men også naturen skal der måles på, og derfor foreslår regeringen, at danske landmænd i fremtiden skal holde tre procent af jorden dyrkningsfri for at skabe rum for biodiversiteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det svarer til et areal på 70.000 hektar, eller noget der er lidt større end Bornholm, fortalte ministeren, som også kom ind på at udtagning af lavbundsjorde vil spille en betydelig rolle for at få landbruget frem mod målet.

Som afslutning på sit indlæg på pressemødet, fortalte Lea Wermelin, at regeringens ambition er, at brede løsninger skal danne grundlag for et grønnere og mere bæredygtigt Danmark, og her ser hun landbruget som en vigtig medspiller.

Vi vil gerne tænke mindre i siloer og mere i sammenhænge, hvor vi både gør noget godt for vores miljø og vores klima.

Lea Wermelin, miljøminister