Lyt til artiklen:

Landbrugsudspil: Vi skal have modet til at satse på fremtiden

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Både bæredygtighed for miljøet og økonomien var i fokus da minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn på et pressemøde den 28. april fremlagde regeringens udspil til kommende forhandlinger på landbrugsområdet.

- Vi skal udvikle - vi skal ikke afvikle dansk landbrug, lød det indledningvist fra ministeren, som lagde vægt på, at der skal være balance i regeringens udspil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

31 tekniske gennemgange har politikerne været igennem for at nå frem til regeringens mål om en reduktion af CO2-udledningen på 7,1 millioner tons fra dansk landbrug, så vejen har været lang, men nødvendig for at nå frem til at realistisk udgangspunkt for landbrugets videre færd mod en grønnere fremtid, lød det fra ministeren.

-50 procent reduktion vil forslaget kan give, lød det fra Rasmus Prehn som dermed mener landbruget med forslaget kommer et godt skridt af vejen mod et reduktionsmål på 70 procent inden 2030, og planen vil ifølge ministeren føre til, at Danmark kan tage den grønne førertrøje på.

-Danmark er igen verdensførende på reduktion i forhold til klimaet - også på landbrugsområdet.

Udtagning af landbrugsjord

Regeringen kan finde 88.500 hektar landbrugsjord, der kan tages ud som kombination af 50.000 vådlagte arealer og 38.00 til braklægning - og Rasmus Prehn tror på, det er et realistisk mål, men der er brug for at fakta kommer frem i debatten, lød det fra Rasmus Prehn.

- Der er også en diskussion om klimaeffekten af det her. Hvis vi kigger på det areal, der er oversvømmet, der er taget ud, så er der evidens for en effekt på 15 tons pr. hektar, fortalte ministeren og kritisereede, at der i debatten er tal fremme omkring en effekt på 24 tons pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen har nået frem til, at det ikke er realisitsk at udtage mere end 88.500 hektar jord på nuværende tidspunkt, og derfor foreslår regeringen, at cirka fem millioner tons af CO2-reduktionen skal ske via nye måder at drive landbrug på, og derfor har regeringen som et fremtidsinitiativ afsat 700 millioner kroner til forskning i det fremlagte forslag, og den satsning blev onsdag understøttet af, at selve præsentationen fandt sted på et af landbrugets forskningsmæssige udviklingscentre.

- Vi skal turde at have modet til at satse på fremtiden, lød det fra Rasmus Prehn før han gav ordet videre til erhvervsministeren.