Lyt til artiklen:

Mulighed for at klage over gamle ejendomsvurderinger

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Vurderingsstyrelsen påbegynder i denne uge udsendelse af breve til tidligere og nuværende ejere af landbrugs- og skovejendomme, hvor der oplyses nærmere om muligheden for at klage over historiske vurderinger, foretaget i perioden 2013-2020.

Det fortæller Søren Hjorth, chefkonsulent i Seges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugs- og skovejendomme blev sidste gang vurderet på normal vis i 2012. Siden er vurderingerne videreført uændret, med mindre ejendommen er blevet omvurderet på grund af eksempelvis jordsalg, jordkøb eller nybyggeri, fortæller Søren Hjorth, chefkonsulent i Seges.

Især for ejendomme med uændrede videreførte 2012-vurderinger er der en vis risiko for, at de efterfølgende vurderinger er forkerte.

- Det fremgår af brevet, at du kan klage over vurderinger for år, hvor du opfylder et af eller begge disse kriterier: Du ejer eller har været ejer af ejendommen. Du skal betale eller har betalt ejendomsværdiskat eller grundskyld - ejendomsskat - på baggrund af vurderingen. Det kan altså både være dig og andre, der kan klage. Det er dog klagemyndigheden, der vurderer, om du er klageberettiget i hver enkelt sag, siger Søren Hjorth

Hvis du ejer flere ejendomme, er det ikke sikkert, at du får åbnet for klage samtidig for alle ejendommene.

Fakta om klagemuligheder

Hvad kan der klages over?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan som udgangspunkt klage over alle forhold i vurderingen. Det kan for eksempel være størrelsen af grund- og bygningsarealer, ejendommens anvendelsesmuligheder og prisniveauet.

Klagegebyr

Det koster 500 kroner for hver vurdering pr. ejendom, du klager over. Hvis du får helt eller delvist ret i din klage, får du gebyret tilbage.

I brevet er der en udførlig klagevejledning og oplysning om klagefrist.

Sagkyndig bistand

Det kan være svært at vurdere, om der skal klages. F.eks. kan skattestoppet på ejendomsværdiskatten eller skatteloftet på grundskylden betyde, at du er blevet beskattet af en lavere værdi end den, der står på vurderingen. Selvom du får helt eller delvist ret i din klage, er det derfor ikke ensbetydende med, at du får penge tilbage.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan eller skal klage, bør du søge sagkyndig bistand hos en skatterådgiver i en DLBR-virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny klagemulighed senere

Hvis du ikke får klaget i denne omgang, kommer der en ny mulighed, når vurderingen af ejendommen efter den nye vurderingslov foreligger. Det har ikke nogen betydning for udfaldet af sagen, om du klager nu eller senere.