Lyt til artiklen:

Venstre og LA støtter et borgerforslag om rigsret mod statsministeren

00:00
Hastighed: ???x
03:45

61.620 borgere ønsker statsminister Mette Frederiksen for en rigsret. De ønsker, at statsministeren skal redegøre for den manglende hjemmel til aflivning af sunde og raske mink inklusiv avlsdyr.

Hvis et borgerforslag opnår opbakning fra 50.000 borgere, vil det blive sendt til behandling i Folketinget, hvor alle partier skal tage stilling til sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget var til 1. behandling i dag og skabte massiv debat til lyden af høje sirener, grydelåg og fløjter uden for Christiansborg.

Siden minkskandalen rullede i november 2020 er der blevet nedsat en såkaldt granskningskommission, der skal forsøge at kulegrave forløbet og placere ansvaret for den grundlovsstridige nedlæggelse af minkerhvervet, men dette har borgerne bag forslaget ikke tid til at vente på. De ønsker handling nu.

Mette for bordenden

Hos Liberal Alliance er man klar til at springe granskningskommissionen over, og gå direkte til en rigsret.

- Tidligere fødevareminister Mogens Jensen var medansvarlig, men det er Mette Frederiksens ansvar. Beslutningen om aflivningen af minkene blev truffet i koordinationsudvalget, hvor Mette Frederiksen sad for bordenden. Det er tydeligt for enhver, at det er Mette Frederiksen, der styrer regeringen. For vores skyld kan vi godt skride direkte til rigsret, sagde Ole Birk Olesen, LA, i Folketingssalen.

Også Venstre var klar til at bakke op om en rigsret mod Mette Frederiksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rigtig mange er ramt af beslutningen. Regeringen traf en beslutning nærmest i panik, med store menneskelige og økonomiske konsekvenser. Vi har bakket op om nedsættelsen af granskningskommissionen, men vi kan godt støtte borgerforslaget om en rigsret. Vi forventer, at det ender i en rigsret, hvor nogle må stilles til ansvar, sagde Karsten Lauritzen, Venstre.

- Vi var ikke med til at nedsætte granskningskommissionen for at frede regeringen, sagde Karsten Lauritzen.

Den socialdemokratiske ordfører Jeppe Bruus, var målløs over Venstre udmelding om støtte til en borgerforslaget om rigsret uden at lade granskningskommissionen gøre sit arbejde, Venstre har nemlig støttet den granskningskommission, der skal undersøge forløbet.

Også Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige støtter lovforslaget fra borgerne.

Ikke dømmende myndighed

Som ved en undersøgelseskommissionen har granskningskommissionen ikke nogen dømmende myndighed. Den kan undersøge og redegøre for et forløb, men hvis en minister skal stilles til ansvar, skal Folketinget efterfølgende gå videre med det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidsrammen for en granskningskommissions undersøgelse er 12 måneder. Det betyder, at sagen for undersøgelsen ikke bør være større, end at sagen kan afsluttes inden for tidsfristen, skriver Folketinget.

Hverken SF, Enhedslisten, Radikale Venstre eller Socialdemokratiet bakker ikke op om borgerforslaget, da det vil kortslutte den nuværende proces med granskningskommissionen, mener partierne.

Ingen syltekrukke

Folketingspolitiker Peter Larsen, Konservative, der har fulgt hele minksagen, skriver på Facebook som kommentar til dagens behandling.

- Granskningskommissionen er ikke en syltekrukke, men en dommerledet kommission, der skal undersøge sagen og afhøre Mette Frederiksen og de øvrige minister og embedsmænd. Arbejdet afsluttes inden årets udgang, og først der kan vi nedsætte selve rigsretten ! Men på torsdag kan I vise jeres holdning, til skandalesagen, hvor Mette Frederiksen gav ordre til at udslette hele det danske minkerhverv Århundredes skandale, som kostede et helt erhverv, ændrede livet for tusindvis af mennesker og som kommer til at koste skatteyderne over 19 milliarder kroner, skriver Per Larsen.