Lyt til artiklen:

Nyt opjusteret klimamål fra EU vækker tilfredshed i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
03:02

EU's forhandlere er blevet enige om en foreløbig aftale om et nyt, ambitiøst klimamål. CO2-udledningen skal reduceres med 55 procent inden 2030. Hidtil har målet været 40 procent.

Det vækker tilfredshed hos Landbrug og Fødevarers klimadirektør, Niels Peter Nørring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi glæder os over, at der nu er enighed i EU om klimaindsatsen frem mod 2030 og 2050. Klimaudfordringerne stopper ikke ved den danske grænse. Det er vigtigt med internationale indsatser, der kan sikre en effektiv grøn omstilling i hele EU, skriver han i en mail.

- Med den danske fødevareklynges løsninger kan vi nå en stor del af målet både i Danmark og EU. Vi har unikke teknologier og know-how inden for genetik, foder, ingredienser og forædling, som vi allerede i dag eksporterer til hele verden. Vi har nogle af verdens mest klimaeffektive løsninger - dem skal vi udvikle og udbrede, så vi også fremover kan bidrage til reduktionen af drivhusgasser og samtidig forsyne en voksende verdensbefolkning med bæredygtige fødevarer, skriver han.

- Den europæiske klimalov er også vigtig, fordi den øger fokus på, at vi skal tænke globalt i bekæmpelsen af klimaforandringerne. Klimakrisen er global, så det skal vores klimaindsats naturligvis også være. Fra Landbrug & Fødevarers side vil vi fortsat arbejde for en omkostningseffektiv grøn omstilling på tværs af EU, hvor klima, regional udvikling, vækst og beskæftigelse går hånd i hånd. Gunstige konkurrencevilkår er alfa og omega for den grønne omstilling af fødevareklyngen.

Også klimaminister Dan Jørgensen (S) er tilfreds.

- EU's første klimalov er et historisk grønt tigerspring for Europa. Den kommer på et rigtig godt tidspunkt lige op til Bidens klimatopmøde, og fasttømrer endnu engang EU's globale lederskab på klimaområdet. I de kommende dage mødes verdens største udledere med fokus på at løfte det globale ambitionsniveau, og EU's høje ambitionsniveau vil være med til at lægge massivt pres på store udledere som Kina, Indien og Brasilien, skriver han i en kommentar.

- Danmark har i den grad medvirket til at sikre den ambitiøse aftale. Vi har vedvarende lagt pres på for mere ambitiøse og juridisk bindende mål på europæisk plan. Vi er ambitiøse i Danmark, men det er i EU, vi virkelig kan flytte noget. Med opjusteringen af EU's 2030 klimamål på mindst 55 pct. må man sige, at det lykkedes, selv om vi gerne havde set et højere mål.

- Der er mange danske grønne fingeraftryk på aftalen, som vi kan være stolte af. Blandt andet er der fastlagt en god proces for 2040-målet og den danske model med klimapartnerskaber bliver nu kopieret på EU-niveau. Det er også vigtigt, at der oprettes et rådgivende videnskabeligt organ, der - som vi i Danmark kender det fra Klimarådet - blandt andet skal vurdere, om der er overensstemmelse mellem EU's mål og klimahandling.