Lyt til artiklen:

Greenpeace: Metan vægter tungere i klimaregnskabet end forventet

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Der er brug for at supplere Danmarks klimaregnskab med et 20 års perspektiv for omregningen af andre drivhusgasser til CO2-ækvivalenter. Det mener Greenpeace med sin nye rapport "40 procent set over 20 år - færre dyr i landbruget er nødvendigt for at nå Danmarks klimamål".

Bruger man den nyeste data fra FN's klimapanel (IPCC) samt omregningsfaktorerne for udslippene over 20 år - og ikke kun over 100 år, som det i dag er almindelig praksis - så fylder landbrugets animalske produktion 40,5 procent af Danmarks samlede drivhusgasudslip i 2018, mod 28 procent, når man ser på udslippene over 100 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Set over 20 år er drivhusgas-udledningen fra landbrugets storproduktion af køer og svin langt større, end politikerne hidtil har regnet med og handlet efter. Den animalske produktion stod i 2018 for over 40 procent af Danmarks samlede udslip, siger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver hos Greenpeace.

Greenpeace kommer med indspil til regeringen

I rapporten gennemregner Greenpeace Danmarks klimaregnskab fra 2018 med de nyeste data fra FN's klimapanel (IPCC) - både set over 20 år og over 100 år. Den drivhusgas, der udover CO2 fylder mest i klimaregnskabet, er metan, som primært kommer fra drøvtyggeres fordøjelse og gødning.

Derfor opfordrer Greenpeace i sit indspil til regeringen til blandt andet en gradvis halvering af antallet af køer og svin frem mod 2030 som en nødvendig hovedvej til at indfri 70-procentsmålet.

- Vi har meget travlt, hvis vi skal nå målsætningerne i Parisaftalen, og når man ser på, hvad der vil gøre størst forskel, er der ingen tvivl, om at vi er nødt til at adressere det, der indtil videre har været en hellig ko for regeringen. Metan- og lattergas hører til de helt store klimasyndere, og nu er det på høje tid, at regeringen og politikerne begynder at forholde sig til de alarmerende tal set over de næste 20 år frem for alene at se på udviklingen set over 100 år, siger Tarjei Haaland.