Lyt til artiklen:

Seges: Flere landmænd tjekker nøgletal med digitalt værktøj

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Et nemt, hurtigt indblik i bedriftens nøgletal. Sådan lyder gevinsten ved at bruge den digitale løsning Dashboard, og det er noget, der er populært blandt danske landmænd. Således er antallet af kunder, der bruger det digitale værktøj, tredoblet fra juni 2020 til marts 2021.

Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsningen er udviklet af Seges i samarbejde med de danske landbrugsrådgivninger, og i LandboSyd er digitaliseringsansvarlig Bente Nissen ikke i tvivl om årsagerne til væksten:

- Med Dashboard får landmanden et løbende overblik over de økonomiske nøgletal mellem de kvartalsvise budgetopfølgninger med rådgiveren, fordi bogholderiet hele tiden er opdateret, og alle fakturaer er afklaret. Dermed kan han reagere i tide, hvis der behov for det, hvilket mindsker risikoen for, at eksempelvis vedligeholdelsesudgifterne stikker af, siger Bente Nissen.

Styrker samarbejde med rådgiveren

Fra LandboNord peger virksomhedsrådgiver Jacob Ibsen på, at Dashboard også styrker samarbejdet mellem landmanden og hans rådgiver.

- Dashboard giver en mere kvalificeret dialog mellem landmanden og rådgiveren, fordi den grafiske visning af bedriftens nøgletal er lettere at tale ud fra end en traditionel talopstilling. Samtidig kan rådgiveren og landmanden i langt højere grad end tidligere sammen tage hånd om løbende udfordringer, fordi begge parter hele tiden har indsigt i de økonomiske og produktionstekniske nøgletal, siger Jacob Ibsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmand: Giver fuldt overblik
En af brugerne af Dashboard er Vibeke Søndergaard Jørgensen, der er medejer af Nørgaard Landbrug på Mors.

- Vi er glade for Dashboard som økonomistyringsværktøj, fordi det giver et fuldt overblik over udgifterne og indtægter i hverdagen. Dermed kan vi være på forkant med det hele. Overblikket har skabt en forståelse for de nuancer, vi kunne optimere på - mange bække små, siger Vibeke Søndergaard Jørgensen.

- Med Dashboard kunne vi konkret se, at vi med små justeringer her og der havde et uudnyttet potentiale. Det har gjort, at vi har fået nulpunktsprisen lidt ned," tilføjer hun.

Vækst vil fortsætte i fremtiden

I Seges er produktansvarlig for Dashboard Margit Skovbjerg ikke i tvivl om, at væksten i brugen af Dashboard vil fortsætte i de kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med Dashboard får landmanden mulighed for at tage ejerskab over sin egen økonomi, og det er stadig flere interesserede i. Ikke mindst i takt med at bedrifterne bliver stadig større. Samtidig har SEGES og landbrugsrådgivningerne brugt mange ressourcer på at videreudvikle løsningen i de senere år. Jeg er ikke i tvivl om, at stadig flere vil få øjnene op for løsningen i fremtiden, siger Margit Skovbjerg.

Dashboard kan vise en lang række økonomiske og produktionstekniske nøgletal lige fra dækningsbidrag og vedligeholdelsesudgifter til celletal, foderomkostninger og produktionstal for grise og køer. Landmanden vælger selv, hvilke tal der skal vises, og for alle tal er det muligt at gå i dybden ned til hvert enkelt bilag.