Automatisk oplæsning:

Debat: Alt starter med det første skridt

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Debatindlæg af Jens Iversen, bestyrelsesmedlem i Agerskovgruppen.

Agerskovgruppen (AsG) ser positivt på miljøministerens hyrdebrev til kommunerne - det er da en begyndelse.

AsG har lagt sag an mod efterafgrøder, som tager et så betydeligt et omfang, at det reducerer fødevareproduktionen og i den forbindelse har AsG indgivet en klage til EU over de ukontrollerede offentlige spildevands udledninger

Begge steder med argumentet om, at det er retsstridigt, at staten lader kommunerne slippe billigere i "forureningsafgift" ved at lade spildevandet løbe direkte ud i naturen i stedet for at rense det - for det koster jo afgift.

Regeringen har hidtil holdt hånden over kommunerne og mange S-borgmestre.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hårdt presset af især AsG, Landbosyd og debattør Knud Jeppesen, kommer ministeren nu og kræver at kommunerne i det mindste skal have en tilladelse til at svine.

Det er da et lille skridt på vejen, men kun et lille skridt men vi er alligevel glade for udviklingen. Videre ville det klæde ministeren at stille krav om reduktioner og sanktioner - og behandle kommuner og landbruget ligeværdigt

AsG's advokat, som har speciale i EU-ret, kalder det en "juridisk tilståelsessag". Når man nu begynder at håndhæve krav om tilladelse, indrømmer man helt officielt, at der sker forskelsbehandling af landmænd og renseanlæg, siger han.. Dermed lever den danske regulering efter min EU-juridiske vurdering ikke op til EU kravet om sammenhæng og systematik, og er derfor retsstridig.