Lyt til artiklen:

Ældre skal have grønne måltider: Det Danske Madhus og Naturli' indgår samarbejde

00:00
Hastighed: ???x
03:23

De nye kostråd anbefaler flere planter og mindre kød i danskernes mad. Alligevel lød der et ramaskrig, da regeringen for nylig ville indføre plantebaseret mad i de offentlige kantiner. Planerne røg af bordet. Nu samler Det Danske Madhus og Naturli' de grønne ambitioner op og gør ældremaden central i en grøn revolution af danskernes måltider.

Det Danske Madhus forventer, at 10 pct. af de 95.000 ugentlige måltider er grønne om tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De unge startede den grønne madrevolution. Nu er turen kommet til de ældre, som selvfølgelig også skal have mulighed for at vælge grønne og veltillavede måltider på menuen. Vi vil gerne gå forrest, og derfor har vi indgået et strategisk samarbejde om at udvikle langt flere lækre og næringsrige og samtidigt grønne måltider, fortæller Martin Pinstrup, CCO hos Det Danske Madhus og Henrik Lund, CEO hos Naturli.

Naturli' er kendt for at udvikle plantebaserede fødevarer, der kan erstatte animalske fødevarer en til en. Og Det Danske Madhus er blevet landets største aktør inden for friske og veltillavede måltider til ældre, i eget hjem samt mad til borgere der bor på institutioner og plejehjem samt en lang række private kunder, herunder mange travle børnefamilier.

Grønt måltid på menuen

I dag kan kunderne hos Det Danske Madhus vælge mellem 14 forskellige hovedretter, der hele tiden skifter. Fremover vil der også være minimum en 100 pct. plantebaseret ret at vælge imellem. Og når der bliver rørt i gryderne i de fem store køkkener i hele landet, vil en del af de animalske ingredienser blive udskiftet med plantebaserede råvarer. I praksis betyder det, at den traditionsrige bolognese på menukortet fx også kommer i en 100 pct. plantebaseret udgave. Eller at komælken bliver skiftet ud med havredrik i en ret:

- Vores kernemålgruppe er glad for klassisk dansk mad. Det vil vi ikke tage fra dem, men vi mener godt, at man kan servere gode danske måltider med plantebaserede råvarer, og det glæder vi os til at vise ikke kun vores kunder, men faktisk hele Danmark, siger Martin Pinstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kovending på ældremad-området nødvendig.

Den grønne omstilling af retterne hos Det Danske Madhus er helt i tråd med de nye officielle kostråd, hvor der er fokus på at spise flere planter og mindre kød. Både af hensyn til den enkelte og klimaet.

Henrik Lund ser samarbejdet som en vigtig mulighed for, at der sker en kovending med maden til de ældre.

- Vi ved, at det betyder meget for den enkelte og vores klima, hvad vi hver især vælger at spise tre gange om dagen. Når man bliver ældre - og måske ikke selv kan lave mad mere - men stadig bekymrer sig om en grøn fremtid for børnebørnene, så er det ekstra brug for at blive fristet. Og netop dét at friste med mad, som gør én glad, er Det Danske Madhus rigtig dygtig til. Fremover vil der være langt flere grønne måltider, som frister. Det er et samarbejde med store perspektiver for den grønne omstilling, siger Henrik Lund.

Parterne er gået i gang med at udvikle de nye grønne måltider, som kunderne kan vælge fra juni.