Lyt til artiklen:

Kritik af solcelleanlæg på landbrugsjord

00:00
Hastighed: ???x
01:27

Gennem en periode har der i flere medier været rejst kritik af at bruge landbrugsjord til store solcelleparker fordi det markant vil ændre det landskabelige indtryk.

Men nu kritiseres de omfattende solcelleplaner også af tekniske grunde. Elnettet kan ifølge eksperter ikke klare tilslutning af alle de planlagte anlæg. Ifølge TV2 er for mange anlæg planlagt langt fra elnettet og forbrugerne og vil derfor kræve milliardinvesteringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Over for TV2 vurderer Energinet, som ejer og udvikler elnettet i Danmark, at planerne kommer til at give store udfordringer og i værste fald kan betyde, at nogle anlæg i en årrække må køre på nedsat kraft eller i perioder stå ubrugte.

Samlet set er der planer om at tilslutte 17 GW solcelleanlæg til det danske elnet. De vil samlet kunne forsyne 5,7 millioner husholdninger med strøm, og de vil fylde et areal på 239 kvadratkilometer i det åbne land, viser en opgørelse, som analysefirmaet Kaas og Mulvad har foretaget på vegne af TV 2.

- Vi bør placere dem tæt på de store byer, og vi bør placere dem på de store industritage. Der er alt rigeligt med store industritage i de områder af Danmark, hvor elnettet er rigtig stærkt, og hvor vi kan slippe for en række omkostninger, siger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Læs mere om sagen på TV2