Lyt til artiklen:

Sødestof kendt fra sodavand fundet i grundvandet

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Sødestoffet saccharin blev fundet i 46 grundvandsboringer svarende til knap hver femte undersøgte boring. Man ved ikke præcis, hvor saccharin i grundvandet stammer fra, men stoffet indgår som tilsætningsstof i både fødevarer og dyrefoder, ligesom det kan dannes ved nedbrydning af pesticider. Der er ingen sundhedsrisiko forbundet med saccharin-fundene.

Miljøstyrelsen har i massescreeningen undersøgt 250 grundvandsindtag fordelt på 241 boringer. I ni boringer blev der taget vandprøver fra flere dybder. Prøverne er blevet analyseret for i alt 99 pesticider og rester af pesticider. 84 af de undersøgte stoffer blev ikke fundet i nogen af boringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I seks af boringerne oversteg saccharin-koncentrationen 0,1 mikrogram pr. liter, hvilket er den politisk vedtagne grænseværdi for pesticidstoffer i drikkevand svarende til, at man kun i meget begrænset omfang accepterer fremmedstoffer i grundvandet.

Kontorchef Rasmus Moes fra Miljøstyrelsen understreger, at der ikke er nogen sundhedsrisiko ved saccharinfundene:

- Fundene af saccharin er ud fra en sundhedsbetragtning uproblematiske. Det er et stof, som må tilsættes mange fødevarer i langt større koncentrationer. Men grundvandet er en dyrebar ressource, og med massescreeningen får vi hele tiden et klarere billede af vandets tilstand, truslerne, og hvordan vi bedst passer på vandet, siger kontorchef Rasmus Moes fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen er ved at afklare, hvordan saccharin skal reguleres i drikkevandsbekendtgørelsen.

Kølemidlet TFA

Langt de fleste fund i massescreening 2020 skyldes trifluoreddikesyre (TFA), som er fundet i 89% af de undersøgte indtag. Fundene af TFA er så omfattende, at Miljøstyrelsen valgte at offentliggøre fundene i januar, inden den endelige kvalitetssikring af resultaterne var gennemført.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøstyrelsen har drøftet resultaterne i Vandpanelet. Vurderingen er, at der er behov for at få belyst kilder og relevant grænseværdi for TFA, men for de øvrige stoffer fører resultaterne af massescreening 2020 ikke umiddelbart til anden væsentlig opfølgning end den, der allerede er sat i gang efter massescreening 2019.

Læs meget mere på Miljøstyrrelsens hjemmeside HER