Lyt til artiklen:

Her er konsekvenserne af nye økoregler

00:00
Hastighed: ???x
01:13

Kender du produktionsvilkårene for sæsonen 2023? Og de nye brancheanbefalinger, som sætter rammerne væsentligt strammere?

Sådan spørger gruppen af økologiske planteavlere i indledningen til deres faglige flyer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De beskriver, hvordan der som et led i Landbrug & Fødevares økologisektions strategiplan for perioden 21-23, fra sæsonen 2023 vil træde en ny brancheanbefaling i kraft- som nedsætter den tilladte mængde af ikke-recirkulerede konventionel gylle til 43 kg udnyttet N/ha på bedriftsniveau. Samtidig skal en række sædskiftekrav overholdes, bedrifterne skal levere på biodiversitet og CO2 binding og løfte de økologiske markudbytter med 5 procent. Hvad betyder det for din bedrift og forretning?

Rammerne for denne ambitiøse strategi er ikke i orden og det er en politisk falliterklæring ikke at sørge for at produktionsvilkårene er på plads- og det vil vi ikke finde os i! Derfor arbejder vi med følgende problemstillinger og beder dig om at tage stilling til din fremtid som økologisk producent!

  • Adgangen til ikke-recirkuleret konventionelt husdyrgødning reduceres til 43 kg udnyttet N/ha. Evt. + 21 kg udnyttet N/ha, recirkuleret konventionelt husdyrgødning (såfremt man har adgang til dette). Der kan frit, men meget omkostningstungt, suppleres med kvælstofkilder fra bilag 1, op til 107 kg. udnyttet N/ha.
  • Reduceret adgang til ikke-recirkuleret husdyrgødning vil effektivt sætte en stopper for produktion af frøgræs, raps og kvalitetskorn, især i de dele af landet, hvor denne produktion er dominerende.
  • Det er ikke praktisk muligt i grovvareleddet at adskille korn produceret under de generelle økologiregler fra korn produceret under brancheanbefalingerne. At regulere via brancheanbefalinger virker i praksis som en effektiv blokade af den økologiske produktion der efterlever dansk lovgivning, men ikke brancheanbefalingerne.
  • Ved produktion af fremavl efter de generelle økologiregler, har man en værdiløs vare, hvis avlen kasseres- da kornet ikke kan indgå i produktion af foder til økologiske dyr.
  • At producere under tro- og love-erklæringer, pålægger landmanden en stor risiko, da man er direkte erstatningsansvarlig.
  • Recirkuleringsincitamentet er meget lille for økologiske husdyrsbedrifter, da 100% øko gødning, der afgasses, på "blandede" biogasanlæg mister den økologiske status og man derved risikerer at gå fra at kunne bruge 107 til 65 kg udnyttet N/ha. Vi ønsker at alle recirkulerede næringsstoffer kan importeres frit op til 107 kg udnyttet N/ha.
  • Vi skal ikke gå forrest og forære CO2 bindingen i sædskiftet væk!- dette kolliderer med den nationale CO2-reduktionsplanen frem mod 2030 og en voldsom stigning i CO2kvotepriserne. Vi skal gemme vores CO2 reducerende es i ærmet og tjene penge på det!
  • Hvis du også er bekymret for den retning som L&F økologisektion styrer økologien i, så tilslut dig vores modstand og deltag i vores Teams-møder. Skriv til: mail@hvedholm.dk, robert@becknet.dk eller nhmikkelsen@gmail.com. Vi er mange og vi står sammen!
L&F-forslag kan underminere den økologiske planteavl

Se også:

L&F-forslag kan underminere den økologiske planteavl

Økologi-formand afviser kritik af nye økoregler

Se også:

Økologi-formand afviser kritik af nye økoregler