Lyt til artiklen:

Agrovi sparker nyt projekt om græsukrudt i gang

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Agrovi vil begynde et projekt, der skal komme græsukrudt til livs.

Det skriver Agrovi i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så snart man selv synes, man har problemer med græsukrudtet, er det oftest for sent. Oftest har problemet stille og roligt vokset sig større over en længere årrække uden, at man har fået gjort noget effektivt ved det. Den rigtige ukrudtsløsning og strategi starter derfor lang tid før, at man etablerer den specifikke afgrøde, fortæller Kristian Marcher Thomsen, som er rådgivende konsulent på projektet i Agrovi, der starter 17.marts.

I Agrovi ved man, at mere end 50 % af planteavlskunderne har udfordringer med græsukrudt, så det er et fælles problem for mange. Derfor skal det nye IPM-projekt give planteavlere mulighed for at nedbringe deres brug af herbicider og samtidig komme ukrudtet til livs i det lange løb.

- Løsningen på ethvert ukrudtsproblem, er at turde erkende problemet i god tid og handle på det. Men med de eksisterende ukrudtsmidler på markedet, er græsukrudt et særdeles dyrt bekendtskab. Det er sjældent, at det rigtig lykkes at forhindre ny frøspredning i løbet af vækstsæsonen, hvis midlerne overhovedet virker. Der kommer nemlig ikke umiddelbart nye effektive ukrudtsmidler på markedet, og vi må derfor værne så godt som muligt om de få midler, vi stadigt har til rådighed, tilføjer Marcher Thomsen.

Projektet vil tage udgangspunkt i bedriftsnære IPM-handlingsplaner til håndtering af græsukrudt i både det pløjede og pløjefri system samt på marker, der dyrkes ud fra principperne i Conservation Agriculture. Projektet skydes i gang med et online kursus for alle interesserede, hvor der bl.a. bruges tid på oprettelse af en personlig handlingsplan, som bliver den enkelte deltagers drejebog igennem hele projektet.

- Det er særdeles vigtigt at sætte ind på alle fronter i god tid, før vi står med dyre og uoverstigelige ukrudtsproblemer. Derfor skal du som landmand tænke dig grundigt om og få lagt en velovervejet og solid IPM-strategi, så du kan komme ukrudtsproblemerne i forkøbet. Vi har flere dygtige eksperter på programmet til vores indledende kursus, der vil dele ud af deres viden, og hvor vi også bliver klogere på den allernyeste teknologi inden for ukrudtsbekæmpelse. Vores rådgivere hjælper desuden deltagerne med at komme i mål med handlingsplanen, så alle kommer godt fra start i projektet, siger Marcher Thomsen, der allerede har fået mange tilmeldinger fra interesserede landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det indledende kursus 17. marts følges op af en række markdage i maj, hvor problemerne i de forskellige dyrkningssystemer gennemgås. Afslutningsvis afholdes et evalueringsmøde i efteråret, hvor alle kan få gavn af de resultater, der er kommet i løbet af projektet.