Automatisk oplæsning:

Greenpeace kalder Danish Crown medskyldig i brasilianske skovbrande

00:00
Hastighed: ???x
00:00

I en rapport fra Greenpeace beskylder organisationen Danish Crown for, gennem et datterselskab, at være medskyldig i, at der brændes store arealer af i forbindelse med oksekødsproduktion. Danish Crown selv udtaler, at man arbejder intensivt på at få sat skik på leverandørerne.

Greenpeace fortæller, at 2020 var et kedeligt rekordår for skovbrande i Brasiliens Pantanalregion. Fra dette område har Danish Crown ifølge organisationen købt 153 tons oksekød produceret af kvægfarmere, der har antændt og ødelagt væsentlige dele af et vådområde, der er verdens største. Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

I en rapport kortlægger Greenpeace oksekødets vej fra Pantanal til forbrugere rundt om i verden. Og når Danish Crown køber fra leverandører som JBS, Minerva og Marfrig, gør den danske slagterivirksomhed sig til medskyldig, mener Greenpeace.

- Det er hyklerisk, når Danish Crown over for danske forbrugere har travlt med at markedsføre sig selv som klimabevidst, samtidig med at der ruller millioner af kroner ind på slagterikoncernens bankkonti fra international handel med oksekød, der har en bismag af afbrændte skov- og naturområder og forbrændte jaguarpoter, siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

Hun kalder det endvidere et udtryk for ekstrem dobbeltmoral, når Danish Crown forsøger at overbevise forbrugere gennem markedsføring, at slagterivirksomheden går meget op i at vise, at klimahandling er en vigtig del af Danish Crowns forretningsmodel.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Danish Crown forventer forbedringer

Adspurgt til kritikken fortæller Danish Crowns pressechef, Jens Hansen, at den nuværende situation ikke er acceptabel, men det forventer man kraftigt, at den bliver over tid.

- Den nemme løsning ville i dette tilfælde være, at stoppe den forretning, vores datterselskab, S-Food, har i Brasilien. Det vi har gjort i stedet er, at vi har lavet en supplier code of conduct, som vi vil have vores leverandører til at underskrive. De skal overholde en række forskellige love og erklæringer, forklarer Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.

Det har vist sig at være svære end først antaget at få de brasilianske leverandører med på den ide, men det får ikke Danish Crown til at droppe samarbejdet.

- Vi føler, der er en positiv dialog og fremskridt. Det er klart, at vi ikke kan vente for evigt på, at leverandørerne lever op til de her krav, men der hvor vi er nu, så vil vi ikke stoppe samarbejdet. Gør vi først det, så vil andre selskaber, som ikke bekymrer sig om klima eller bæredygtighed, overtage den forretning. Så bliver klimaet og bæredygtigheden taberen, fortæller pressechefen.

Der er dog allerede nu samtaler med leverandørerne omkring den nuværende situation.

- Vi er i dialog med leverandørerne, og de ved, at de skal tilslutte sig vores supplier code of conduct, hvis vi skal fortsætte handlen. De har udfordringer, som de kommer til os med, og det er helt fair, at de skal have tid til at få styr på sagerne. Men vi har ikke mange års tålmodighed, før der skal være fremskridt, lyder det fra Jens Hansen.

- Vi tror på, at vi kan nå i mål. Det øjeblik, vi ikke tror på det, så stopper vi den forretning, fastslår han.