Lyt til artiklen:

Debat: Tåbeligt at udtage vores lavbundsjorde

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Der er desværre ikke noget nyt i, at offentlige myndigheder med henvisning til miljøet og naturen ofte forsøger at tyvstjæle vi landmænds privatejede jorde ved at pålægge restriktioner uden erstatning.

Men det er alligevel helt på månen, når man i klimaets hellige navn nu vil sætte god og klimavenlig dansk landbrugsjord under vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Idéen om at udtage lavbundsjorde kan således også ramme vores byg-, hvede-, rug- og rapsmarker i Vendsyssel. Og ja, der er tale om såkaldt lavbundsjord - men det er god landbrugsjord: Veldrænet og med et godt og dyrkningssikkert høstudbytte. Vores jorde er en del af Brønderslev Kommunes kornkammer.

Jeg bliver harm, når politikere og rådgivere tydeligvis i fraværet af landbrugsfaglig kompetence bilder hinanden ind, at det er godt for nogen eller noget at sætte disse arealer under vand - selv om eksperter og professorer sætter spørgsmålstegn ved potentialet i udtagning af lavbundsjord. Nyere undersøgelser viser da også, at den udpegede lavbundsjord slet ikke udleder den mængde CO2, der tales om - men at det tværtimod er god dyrkningsjord uden det store reduktionspotentiale. I det hele taget burde politikerne tænke meget mere i CO2-binding fremfor i CO2-reduktion. Vores afgrøder bidrager på dén vis positivt til klimaregnskabet, og det kan vi landmænd faktisk være stolte af.

Herhjemme på vores egen bedrift sætter vi selv en ære i at basere vores landbrug på fakta og faglighed - og eksempelvis på at udnytte gyllen fra vores svineproduktion på en måde, der giver allermest mening både klima- og miljømæssigt. Det må jo handle om at udnytte næringsstofferne i nærmiljøet, såvel som at producere foderet af god kvalitet.

Selvfølgelig er det legitimt at gå ind for en mindre landbrugsproduktion herhjemme, hvis man vil betale prisen. Men i min optik har vi sandelig en forpligtigelse til at producere de bedste fødevarer med mindst mulig påvirkning af omgivelserne, og det gør vi i Danmark. Uden videre at overlade dén produktion til andre, er for mig at se egoistisk.